Skip to main content

Počasno Srce Sarajeva reditelju i scenaristi Paulu Schraderu

Kultura 14. jul 2022.
< 1 min čitanja

Američkom reditelju i scenaristu Paulu Josephu Schraderu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, bit će uručeno Počasno srce Sarajeva na ovogodišnjem, 28-om po redu Sarajevo Film Festivalu, prenosi Fena.

Počasno srce Sarajeva Schraderu će biti uručeno 13. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma Kockar sa Oscarom Isaacom i Tiffany Haddish u glavnim ulogama.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu Transcendentni stil na filmu.

Napisao je scenarije i režirao više od 30 filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, Taksist osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, Blue Collar režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao Hardcore, Američki žigolo, Ljudi mačke, Mishima i Grad zločina.

Masterclass za filmske talente

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film Prvi reformirani, koji je i režirao.

Kockar, film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Schrader će na 28. Sarajevo Film Festivalu održati Masterclass 13. augusta, čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji program Talents Sarajevo. Razgovor će moderirati selektorica i rediteljica Bianca Lucas.

Ovogodišnji SFF bit će održan od 12. do 19. augusta.

(AJB/Agencije)