Skip to main content

Po tri ročišta za pet aktivista po prijavama iz 2022. godine

Građani 11. apr 2023.
2 min čitanja

"Svi aktivisti se terete da su prekršaje učinili u grupi, zbog čega im po svakoj prijavi preti 30 do 60 dana zatvora"

Danas je u Prekršajnom sudu u Novom Sadu održano više rošišta protiv petorice aktivista po prijavama iz 2022. godine, koje se tiču remećenje ravnog reda i mira, drskog i bezobzirnog ponašanja i ugrožavanja tuđe imovine.Kako su rekli za Autonomiju, na jednom ročištu nije se pojavila sudija, a druga dva su odložili zbog pripreme odbrane.

Na sudu su danas bili Brajan Brković, Mladen Cvijetić, Robert Silberhoz, Srđan Đurić i Dane Pribić.

Jedan postupak vodi se za paljenje baklje na protestu „Buna protiv mafije“, 28. jula prošle godine, a druga dva tiču se sukoba sa policijom 18. i 19. oktobra na Šodrošu, gde su optuženi za „vređanje službenog lica u vršenju dužnosti“, kao i za rušenje ograde na Šodrošu i lomljenje table sa obaveštenjem o građevinskim radovima.

Svi aktivisti se terete da su prekršaje učinili u grupi, zbog čega im po svakoj prijavi preti 30 do 60 dana zatvora.

Sekretar Gradskog odbora Zajedno Novi Sad Mladen Cvijetić, za Autonomiju kaže da je reč o politički instruisanim postupcima u kojima nema realnih razloga za osude.

„Sve te tužbe, prijave krivične i prekršajne koje su politički instruisane, imaju za cilj da huliganizuju opozicione političare i aktiviste„, navodi Cvijetić. Dodaje da aktivisti nisu ni bili obavešteni o svim procesima, te da se on pojavio na dva ročišta iako je trebalo da ide na tri, jer poziv za to ročište nije dobio.

„Ono što je suludo jeste da su nam napisali da mogu da nas osude i bez našeg prisustva“, kaže on. Dodaje da novosadski aktivisti za borbu protiv GUP-a i gradnje na Šodrošu imaju sigurno preko stotinu prijava, a da samo on i njegove kolege iz Zajedno imaju oko 50 prijava.

Privođenje aktivista na protestu protiv GUP-a u julu 2022. godine, foto: Autonomija

Jedan od aktivista Brajan Brković, koji je sada član Građanskog pokreta Bravo!, ocenio je za naš portal da se ovakvim grupisanjem suđenja šalje signal da se procesi što pre reše, kako se ne bi ušlo u predizbornu kampanju jer bi u tom momentu suđenja mogla da budu kontraproduktivna.

„Vidimo da će ovaj politički proces trajati bez obzira što je pun manjkavosti, što nama nisu ni svi pozivi uručeni na vreme. Dobar deo nas nije ni dobio pozive nego smo saznavali jedni od drugih, tako da ceo ovaj proces prati jedna traljavost koja je posledica političkog pritiska na tužilaštvo da protiv nas budu podnete prekršajne prijave“, istakao je Brković.

Kada je reč o procesu za dimnu bombu na protestu „Buna protiv mafije“, organizovanom zbog prethodnog fizičkog obračuna privatnog obezbeđenja sa aktivistima pred sednicu novosadskog parlamenta, Brković navodi kako su ih policajci evidentirali između 2.000 prisutnih na protestu.

„Ni danas niko nije procesuiran po prijavi koju smo podneli isti dan zbog targetiranja, jer je pre protesta neko lepio plakate sa mojim likom“, dodao je on.

Sa druge strane, kaže, za paljenje baklji nisu prekršajno odgovarali ni Danilo Vučić ni aktivisti SNS ni oni koji su za vreme lokdauna palili baklje na krovovima zgrada.

Podsetio je i da su aktivisti podneli preko dvadeset prijava policiji, unutrašnjoj kontroli policije i tužilaštvu protiv odgovornih za, kako oni tvrde, nelegalne radove na izgradnji mosta preko Dunava i fizičke napade na njih, ali da još uvek ni po jednoj od tih prijava nije urađeno ništa.

Dalibor Stupar (Autonomija)