Skip to main content

Plenković: Ulazak Žigmanova u Skupštinu Srbije je važan za zastupljenost Hrvata

Info 04. apr 2022.
< 1 min čitanja

Ulazak Tomislava Žigmanova u srpski parlament posebno je važan za zastupljenost Hrvata u Srbiji, izjavio je u ponedeljak predsednik vlade Andrej Plenković.

Plenković je jutros razgovarao sa Žigmanovom i čestitao mu na uspehu, objavio je premijer Hrvatske na Tviteru.

Žigmanovu je čestitao i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, takođe na Tviteru, ali i upozorio da „uprkos osvojenom mandatu, ovi izbori još su jedni na kojima Srbija nije ispunila odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005.“.

Šef hrvatske diplomatije naglašava da će vlada “nastaviti da insistira na načelu reciprociteta na svim nivoima vlasti”.

Prvi nezvanični rezultati izbora u Srbiji ukazuju na to da će predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i prvi na listi koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ Tomislav Žigmanov biti poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije.

“Plodovi svih naših predizbornih aktivnosti urodili su ishodom koji smo i predvideli! Rečju, političku relevantnost DSHV vratili smo na velika vrata“, napisao je u prvoj reakciji Žigmanov.

Dodao je kako je posebno zadovoljan rezultatom, naročito kada se ima na umu da je izborni proces imao brojne deficite.

DSHV je na izborima nastupio u koaliciji s predstavnicima drugih manjina pod nazivom „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“.

Imali su status koalicije nacionalne manjine, pa je za osvajanje poslaničkog mandata trebalo da pređu takozvani prirodni prag, odnosno najmanje oko 10.000 glasova.

Njihova izborna lista imala je 26 kandidata za poslanike u Skupštini Srbije, a imali su podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine, uglednih pojedinaca i više hrvatskih udruženja u Vojvodini.

DSHV i Žigmanova uoči izbora podržala je hrvatska vlada preko Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, nekoliko hrvatskih župana i poslanika Hrvatskog sabora koji su boravili u posetama podrške.

Žigmanov je na Tviteru zahvalio na tome i poručio da će hrvatska vlada u njemu i DHSV i dalje imati pouzdanog partnera.

(Hina)