Skip to main content

Pikasov muzej u Parizu u novom ruhu, povodom 50 godine od smrti umetnika

Kultura 08. мар 2023.
2 min čitanja

Pedeseta godišnjica njegove smrti biće obeležena tokom cele godine sa više od 40 izložbi širom sveta i brojnim konferencijama

Britanski stilista i dekorater Pol Smit (Paul Smith) promenio je unutrašnjost pariskog muzeja posvećenog Pablu Pikasu (Picasso) povodom 50 godina od smrti velikog španskog umetnika.

Zidovi muzeja sada imaju šare i pruge u bojama omiljenim Pikasu, na podu su tepisi tamno plave „boje noći“ dok su neki plafoni tamno zeleni.

Smit je rekao da je Pikaso bio pun energije, ideja i modernosti i to nije prestajao da traži u svojim novim umetničkim putevima.

„Dobio sam kart blanš da radim šta sam želeo, što je istovremeno fantastično i zastrašujuće“, rekao je Smit usred muzeja, stilista duge sede kose, vitke siluete i u mornarskoj majici kao i Pikaso.

Stilista je rekao da je odlučio da sve bude „dekorativnije“ jer je početna ideja bila da navede posetioce da posmatraju Pikasova dela u novom svetlu, posebno mlade generacije.

Umesto nekada belih zidova, u jednoj prostoriji su zidovi žuti sa plavim prugama iz kojih kao da izranjaju nestrukturirani i živopisni portreti španskog majstora, uključujući jednu od njegovih muza Dore Mar.

Zidovi su dobili živopisne boje, sa bujicama roze, plave, zelene, krvavo crvene boje, a u nekim prostorijima su boje u geometrijskim igrama, ili sa sofisticiranim tapetama u pastelnim nijansama. Sve boje na zidovima su boje iz Pikasovih dela.

Takav dekor sada krasi tri sprata muzeja, zdanja u neobičnom stilu klasicizma koji se nalazi u otmenoj pariskoj četvrti Mare.

Direktor muzeja Sesil Debre (Cecile Debray) izjavila je da ne želi da muzej bude neka vrsta mauzoleja velikom umetniku, već da budu „vrata za nove debate i razmišljanja o Pikasovom opusu, koji je zadržao vitalnost“.

U muzeju su dela iz raznih Pikasovih perioda umetničkog stvaranje od slike „Devojke iz Avinjona“, kolaža, borbe bikova, plavog perioda, cirkuskih predstava, kubizma do keramike.

Pikaso, rođen u Malagi, veći deo svog života proveo je u Francuskoj, gde je preminuo 8. aprila 1973. godine.

Pedeseta godišnjica njegove smrti biće obeležena tokom cele godine sa više od 40 izložbi širom sveta i brojnim konferencijama i međunarodnim simpozijumom u Organizaciji UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) sa sedištem u Parizu.

Pablo Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik – slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku. On je uz Žorža Braka (Georges Braque), jedan od osnivača kubizma.

Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena.

Pikasove najpoznatije slike su pored monumentalne „Gernike“ (1937) i dela „Devojke iz Avinjona“ (1907), platna koji se smatraju prvim kubističkim delom, kao i „Dete sa golubicom u rukama“ (1901), „Porodica akrobata“ (1905), „Akt“ (1910), „Žena sa gitarom (1911-1912), „Violina“ (1914) i „Ogledalo“ (1932).

(Beta, foto: Lluís Ribes Mateu/Flickr)