Skip to main content

PIK: Za evropsku Vojvodinu ima 23 mandata, SRS 20

Autonomija 14. maj 2008.
2 min čitanja

boristadic.jpgKoalicija „Za evropsku Vojvodinu – Boris Tadić“ osvojila je 23 poslanička mandata u pokrajinskoj skupštini, pokazuju rezultati Pokrajinske izborne komisije (PIK) na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.
Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare PIK-a, Srpska radikalna stranka osvojila je 20 mandata, Mađarska koalicija i lista „Zajedno za Vojvodinu“ imaće po pet poslanika, koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije imaće četiri a lista SPS-PUPS tri poslanika u pokrajinskom parlamentu.
U drugi krug izbora, po većinskom sistemu, prošlo je 51 poslaničkih kandidata koalicije „Za evropsku Vojvodinu“, 39 kandidata SRS, 11 kandidata Mađarske koalicije i osam kandidata različitih grupa građana.
Po četiri kandidata u drugom krugu imaće i liste DŠ-NS i SPS-PUPS, dva kandidata imaće koalicija „Zajedno za Vojvodinu“, dok će u drugom krugu učestvovati i jedan kandidat Liberalno demokratske partije.
Drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom principu održava se 25. maja i građani će u 60 izbornih jedinica glasati za dva kandidata u svakoj od tih jedinica.
PIK je odbio dva prigovora na regularnost izbora proporcionalnom sistemu, koje su uložili Opštinski odbor SRS u Somboru i stranka „Pokret snaga Srbije – Bogoljub Karić“, pošto u oba slučaja podnosioci nisu imali ovlašćenja za ulaganje prigovora.
Predsednik PIK-a Slobodan Nadrljanski ocenio je na konferenciji za novinare da je prvi krug izbora pokazao da je kombinovani izborni sistem u Vojvodini, komplikovan za veliki broj birača kada se izbori sprovode na svim nivoima.
„Toj komplikovanosti je, između ostalog, doprinela nedovoljno različita boja pojedinih glasačkih listića, veliki broj biračkih odbora i mnoge druge stvari. Sve je to stvorilo atmosferu kakva ne treba da bude na biračkim mestima“, kazao je Nadrljanski.

(Beta)