Skip to main content

Picula: Vučiću ne odgovara evropska Crna Gora, ali Hrvatskoj ona treba

Jugoslavija 06. sep 2023.
2 min čitanja

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno iskazuje negodovanje crnogorskim evropskim putem"

Europarlamentarac Tonino Picula je za Studio uživo N1 komentarisao prvu posjetu crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, u uživo razgovoru za N1, Crna Gora je jako blizu formiranje vlasti, zbog čega želi ojačati prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom. Jedinom susjednom zemljom koja je članica Evropske unije.

“Njihov evropski put najviše zavisi o tome što će se u Crnoj Gori događati. Posljednjih godina zbog unutrašnjih političkih previranja nije bilo napretka, ali ove godine je kompletirala političku arhitekturu pa je na činiocima u Crnoj Gori da što prije formiraju novu vladu, koja bi pokrenula pregovore s EU, ali i put prema boljitku svojih građana”, izjavio je Picula pa dodao:

“Pitanje je hoće li ta nova formirana vlada ponavljati greške prethodnih ili će se oporaviti. Ako se sve posloži u tom pozitivnom smjeru, mogli bismo ponovno govoriti ono što se zaboravilo, da Crna Gora predvodi politiku proširenja na Zapadnom Balkanu.”

Različiti su stavovi političkih pobjednika u Crnoj Gori.

Milatović je u Zagrebu spomenuo da će se raditi o široj koaliciji kod sastavljanja vlasti i provođenju reformi. Što znači da će u vladi biti proruske politike, ali i one koja se protivi ulasku u EU.

“Zato sam izrazio stanovitu rezervisanost. Volio bih da nova vlada izbjegne sva ona unutrašnja sukobljavanja koja su karakterizovala sve vlade nakon 30. avgusta 2020. Od onda se radilo o koalicijama unutar koalicije. Da li Crnu Goru nakon formiranja vlade čeka neka vrsta tvrde kohabitacije, ostaje za vidjeti”, rekao je Picula.

Uticaj Srbije i zapadnih zemalja ne treba isključivati u cijeloj priči, ali za Crnu Goru je najbolje da sama odluči što želi.

“U ispitivanjima javnog mnjenja je vidljivo da oko 75 odsto do 80 posto građana želi Crnu Goru u EU. U interesu vladajućih je ispuniti želje tolike većine građana. Svi računaju da će Crna Gora kao članica NATO saveza nastaviti evropskim putem. Svako odstupanje bi bilo dodatno opterećenje samim pregovorima. Hrvatska ima nacionalni interes da proevropski orijentisana Crna Gora nastavi svoj put. Naravno, ima onih u Crnoj Gori, ali i van nje, koji to ne žele i imaju drugačije interese. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno iskazuje negodovanje crnogorskim evropskim putem. Nezavisna i evropska Crna Gora ne odgovara Vučiću i njegovim interesima. Vidjećemo što će donijeti razvoj situacije, ali izrazili smo želju da do 2030. budu zaključeni svi postojeći pregovori”, zaključio je Tonino Picula.

(CdM, Foto: N1)