Skip to main content

Picula: SPC se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore

Jugoslavija 21. okt 2023.
2 min čitanja

"Treba prestati s politikom podilaženja Vučiću"

Predstavnik Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tonino Picula kazao je da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nadvladina politička organizacija.

„Ona se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, ona pokušava na sve moguće načine i poništiti crnogorski identitet. Po razmišljanjima Srpske pravoslavne crkve, crnogorstvo je samo jedna podvarijanta i to regionalna varijanta temeljnog, bazičnog srpskog identiteta Crne Gore i to najviši pripadnici Srpske pravoslavne crkve i ne kriju“, poručio je Picula za HRT.

Picula se osvrnuo i na prosrpske strukture u Crnoj Gori, kao i na izvještaj u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potreba da se kompletno promjeni stav Evropske unije prema Srbiji.

Picula je naglasio kako Crna Gora nije zatvorila nijedno poglavlje već punih šest godina. A posljednje poglavlje je otvorila za vrijeme hrvatskog predsjedanja Savjetom Evropske unije.

„To je, dakle, bilo negdje 2020. godine. Pa jedina stvar koja donekle ohrabruje je da nakon više od godinu dana, skoro petnaest mjeseci funkcioniranja tzv. tehničke vlade Dritana Abazovića, koji je izgubio povjerenje parlamenta još prošle godine na putu da se formira 44. vlada Crne Gore“, rekao je Picula.

Međutim, kako je kazao, njen sastav otvara puno više pitanja o tome kako je to zapravo vlada i u kojoj mjeri će ona biti kapacitirana da se nosi s unutrašnjim problemima Crne Gore i naravno prije svega da nastavi evropski put Crne Gore.

Vlada Crne Gore pokušava biti inkluzivna

Picula je istaknuo da vlada očito pokušava biti inkluzivna.

„Međutim, vidjeli smo da ona ne može da okupi one koji sumnjaju u njene kapacitete da razvije unutrašnje kapacitete Crne Gore i da krene dalje, te da nastavi sa svojim evropskim putom, a u njezinom sastavu se nalaze političari koji apsolutno ne kriju svoja politička uvjerenja, odnosno nešto što bi se lako moglo ocijeniti izrazito destruktivnim po crnogorske interese kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji“, dodao je.

Naglasio je da su to prije svega Koalicija za budućnost Crne Gore koja je otvoreno pro-ruska.

Prekretnica u odnosu prema Srbiji

Srpska pravoslavna Crkve ne krije da je čak i Porfirije bio u Crnoj Gori u jednoj otvorenoj anticrnogorskoj kampanji pozivajući ljude da se na popisu stanovništva kao pravoslavni izjasne etnički kao Srbi.

Picula se osvrnuo i na prosrpske strukture u Crnoj Gori, kao i na izvještaj u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potreba da se kompletno promjeni stav Evropske unije prema Srbiji.

„Ta rezolucija koju je Evropski parlament prošle sedmice velikom većinom glasova zapravo usvojio je na neki način prekretnica kada je riječ o odnosu prema Srbiji, odnosno prema dijalogu kojeg omogućava i podržava Europska unija, jer je upravo teroristički upad paravojnih grupa na sjeveru Kosova na neki način pokazao da taj dijalog ima sasvim ograničene dosege. Jer po mom mišljenju režim Aleksandra Vučića u Srbiji neće ni na koji način odustati od nametanja svoje kontrole u svim onim dijelovima, teritorijama s kojima Srbija graniči, na kojima živi srpsko stanovništvo“, poručio je Picula.

Naglasio je da će ga Vučić pokušati iskoristiti radi svojih političkih interesa.

„I mi smo kroz tu rezoluciju vrlo jasno poručili, ne samo vlastima u Beogradu nego i institucijama u Briselu da treba konačno prestati s politikom podilaženja Aleksandru Vučiću“, zaključio je Picula.

(Portal Analitika, Foto: EP)