Skip to main content

Picula: Nastavak pregovora sa Srbijom samo ako uvede sankcije Rusiji

Info 26. okt 2022.
2 min čitanja

Predstavljena nova strategija proširenja koju bi EP trebalo da usvoji u novembru

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula ocenio je danas u Zagrebu da dalji pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da se nastave ukoliko se ta zemlja ne uskladi s evropskom spoljnom politikom i ne uvede sankcije Rusiji.

„Vučić će morati da reši problem, gde Srbija zapravo pripada. Ne bi trebalo da okrene leđa zapadu nego da mu se priključi“, rekao je Picula, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za preporuke za novu strategiju proširenja Evropske unije.

On je to kazao na panelu u organizaciji Kancelarije EU o uticaju geopolitičke situacije na politiku proširenja, novoj strategiji i promenama koje u pristupnom procesu predlaže EP, prenela je agencija Hina.

„Mi bismo hteli da se dalji pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo ako se ta zemlja uskladi s evropskom spoljnom politikom i uvede sankcije Ruskoj Federaciji“, naglasio je Picula (Socijaldemokratska partija) koji je predstavio novu strategiju koja bi u EP trebalo da bude usvojena u novembru.

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić rekla je da misli da će Srbija na kraju završiti među zemljama EU-a. Ona je, međutim, dodala da je pitanje koliko će to trajati i koliko će se u međuvremenu problema i potencijalnih bezbednosnih opasnosti iz takve današnje politike stvoriti.

Što se tiče BiH, Pusić je ocenila da sadašnji politički lideri u toj zemlji imaju „smrtni strah“ od EU, jer bi s obzirom na korupciju, ulaskom u EU završili u zatvoru.

„Zato su protiv EU. S političkim liderima (Draganom) Čovićem, (Bakirom) Izetbegovićem i (Miloradom) Dodikom, BiH prema EU nikad neće napredovati“, ocenila je bivša hrvatska šefica diplomatije.

Hrvatski evroparlamentarac Tomislav Sokol (Hrvatska demokratska zajednica) ocenio je da je Srbija izvor nestabilnosti u ovom delu Evrope, ispremrežena ruskom tajnom službom.

On je kazao da Srbija ima ekspanzionističku politiku koja se najviše vidi u Crnoj Gori, kao i da predsednik Srbije „sedi na dve stolice“ i s „figom u džepu“ gleda na EU.

Govoreći o BiH, Sokol je ocenio da su Hrvati u toj zemlji jedini koji stvarno žele da uđu u EU.

(Beta, foto: Evropski parlament)