Skip to main content

Picula: EU mora Dodika ozbiljno sankcionisati i poslati poruku Vučiću, Srbija glavni generator krize na Balkanu

Jugoslavija 06. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Vučićeva Srbija je epicentar gotovo svih kriza koje su se pojavile na Zapadnom Balkanu u poslednje vreme"

Izvjestilac EP-a za novu strategiju proširenja Tonino Picula izjavio je da Evropska unija mora “ozbiljno sankcionisati” predsednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i poslati poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“EU mora ozbiljno sankcionisati Milorada Dodika i izaći iz jedne šizofrene pozicije u koju je dovela samu sebe. Jer ne može se sa jedne strane dati status kandidata Bosni i Hercegovini uz obilnu finansijsku podršku, a sa druge strane tolerisati političko delovanje nekoga ko zaista na sve moguće načine, izrazito destruktivno, ruši tu istu državu”, rekao je Picula za Al Džaziru.

Prema njegovim rečima, da EU to zaista i može da uradi svedoči i poslednji slučaj kada je EU, nakon eskalacije nasilja na severu Kosova, zaista “hitno i hitro” primenila određene mere protiv Kosova.

“Dakle, ovo je prilika da EU pokaže jednu vrlo ozbiljnu doslednost jer bi sankcionisanje Dodika bila vrlo ozbiljna poruka i Aleksandru Vučiću. A Vučićeva Srbija je epicentar gotovo svih kriza koje su se pojavile na Zapadnom Balkanu u poslednje vreme. Isto tako, to bi bila i vrlo ozbiljna poruka Dodikovom političkom sponzoru iz Kremlja, Putinu. A jednako tako, to bi bio i žuti karton Mađarskoj, pod vladom Viktora Orbana, koja je više puta zaustavljala inicijative EU prema Dodiku”, rekao je Picula.

Dodao je da nije moguće planirati postepenu integraciju BiH u EU, dok se ne reši jedan od glavnih problema, a to je političko delovanje Milorada Dodika, uz koje je nemoguć stabilan i kontinuuiran put BiH prema EU, jer destruiše državu u samim njenim temeljima.

Picula je rekao da bi međunarodna zajednica trebalo pre svega da sankcioniše glavnog krivca za krize na Zapadnom Balkanu, a pre svega u BiH, Crnoj Gori i na severu Kosova, Aleksandra Vučića.

(Autonomija, screenshot: AJB)