Skip to main content

Picula: Dobre vijesti iz Podgorice ne smiju stati na kompletiranju Ustavnog suda

Jugoslavija 10. feb 2023.
2 min čitanja

"Ovaj saziv Parlamenta nije u stanju adekvatno artikulisati politiku u sve zahtjevnijim okolnostima i izabrati stabilnu Vladu. Zato, treba birati novu Skupštinu".

Dobre vijesti iz Podgorice ne smiju stati na kompletiranju Ustavnog suda jer, nakon rješavanja tog problema, ostaju dobro poznati prioriteti na kojima treba raditi da se odmrzne evropski put Crne Gore, ocijenio je za Radio Crne Gore (RCG) izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula.

Iako je u prethodne dvije godine od zemlje predvodnice politike proširenja EU Crna Gora postala još jedna krizna tačka na Zapadnom Balkanu, stvari nisu nepopravljive, poručio je Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Podsjećajući na hitnost deblokade Ustavnog suda, Picula je pozdravio korake u tom smjeru.

“Dobre vijesti iz Podgorice ne smiju stati na kompletiranju sastava Ustavnog suda jer, nakon rješavanja ovog problema, ostaju dobro poznati prioriteti na kojima treba raditi da se odmrzne evropski put Crne Gore. Bolje bi bilo da politička rješenja budu rezultat dijaloga crnogorskih aktera nego posljedica pritisaka međunarodne zajednice”, rekao je Picula.

Dodao je da je Crna Gora zbog trenutne stagnacije narušila svoju pozitivnu percepciju, te da je dobar imidž moguće vratiti samo dobrim, kontinuiranim radom na rješavanju problema.

Picula je naglasio da interna kriza vladanja ozbiljno prijeti da obustavi svaki dalji napredak, što je još jedan od razloga da se izaberu sudije Ustavnog suda, da se sprovedu zakoniti prijevremeni parlamentarni izbori i da Crna Gora nakon dvije godine stagniranja krene prema cilju koji podržava najveći broj građana, a nominalno i najveći broj političara.

Ovaj saziv Parlamenta nije u stanju adekvatno artikulisati politiku u sve zahtjevnijim okolnostima i izabrati stabilnu Vladu. Zato, treba birati novu Skupštinu”, rekao je Picula.

Picula je ocijenio i da su predsjednički izbori prilika da se potvrdi da crnogorski politički akteri ozbiljno razumiju svoj zadatak.

“Ja se nadam da će cijeli proces biti vođen tako da će se prije svega potvrditi legalnost i legimitnost tog postupka i da će to biti korak naprijed prema onome što svi želimo afirmisati, a to su šanse Crne Gore da napreduje prema članstvu u EU. Sve ostalo bi bilo doista opasno”, zaključio je Picula.

(Antena M, Foto: EP)