Skip to main content

Pevači i političari prikupili devet milijardi evra pomoći za Ukrajinu

Planeta 10. apr 2022.
2 min čitanja

Međunarodnom donatorskom konferencijom, održanoj danas u Varšavi, okončana je globalna kampanja „Ustani za Ukrajinu“ u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, a dodatnih milijardu evra za raseljene izdvojiće Evropska banka za obnovu i razvoj.

Organizatori današenje donatorske konferencije bili su predsednik Poljske Andžej Duda, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Kanade Džastin Trudo.

„Solidarnost zemalja, kompanija i ljudi širom sveta pruža malo svetla u ovom mračnom času. Kampanja „Ustani za Ukrajinu“ prikupila je 9,1 milijardu evra za ljude koji beže od bombi, unutar i van Ukrajine, uz dodatnu milijardu koju je obećala EBRD. I još će doći. Nastavićemo da pružamo podršku. A kada bombe prestanu da padaju, mi ćemo pomoći narodu Ukrajine da obnovi svoju zemlju. Nastavićemo da se zalažemo za Ukrajinu“, poručila je fon der Lajen.

U EU navode da je cilj kampanje prikupljanje sredstava i drugih vidova podrške za potrebe interno raseljenih lica u Ukrajini i izbeglica, a da je kampanja nastala kao odgovor na poziv za međunarodnu podršku, koji je uputio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ocenjuje se da u Ukrajini ima 6,5 miliona interno raseljenih, a da je u EU pristiglo oko 3,8 miliona izbeglih iz Ukrajine, od kojih je 2,5 miliona samo u Poljskoj.

Umetnici iz celog sveta su se pridružili kampanji, uključući Bona, Madonu, Eltona Džona, Majli Sajrus, Selin Dion i druge.

Red Hot Chili Peppers uputili podršku izbeglicama iz Ukrajine

Bivši bokser Vladimir Kličko zahvalio je američkom rok bendu Red Hot Chili Peppers na njihovoj podršci izbeglicama iz Ukrajine.

Svet ne može da prestane da brine, sva podrška je važna“, napisao je na tviteru brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, javlja BBC.

Muzičari iz Kalifornije pozvali su ljude i svetske lidere da podrže izbeglice, uz hešteg #StandUpForUkraine.

Pozivamo svakoga da urade i daju koliko mogu za pomoć izbeglicama širom sveta“, naveli su popularni „Pepersi“.

(Nova.rs, BBC, Foto: Flickr)