Skip to main content

Petrović: Korekcija statuta u Skupštini APV možda već 15. oktobra

Autonomija 06. окт 2009.
2 min čitanja

dragoslav-petrovic.jpgŠef poslaničke grupe “Za evropsku Vojvodinu” i funkcioner Pokrajinskog odbora Demokratske stranke prof. dr Dragoslav Petrović izjavio je da postoji mogućnost da pokrajinski poslanici o usglašavanju statuta za zakonom o nadležnostima po hitnom postupku odlučuju na sednici Skupštine APV 15. oktobra, ukoliko Vlada Srbije u četvrtak utvrdi predlog tog zakona. On je u izjavi za “Dnevnik” kazao i da je Izvršno veće Vojvodine spremno da u roku od 24 časa utvrdi predlog “pravno-tehničkih” izmena predloga statuta, te da pokrajinski parlament potom može u roku od sedam dana usaglasiti predloženi najviši pravni akt Pokrajine sa zakonom o prenosu nadležnosti.
Petrović je, međutim, naveo da do juče u Banovinu nije stigla konačna verzija tog zakona iz Vlade Srbije, ali je naveo da se to očekuje uskoro, pošto su proteklih nekoliko nedelja vođene intenzivne konsultacije između predstavnika dva nivoa vlasti. Ipak, nije želeo da precizira koje konkretne izmene će se desiti u statutu koji je Skupština Vojvodine usvojila pre godinu dana. Sagovornik „Dnevnika” samo je rekao da su “predmet” razgovora između pokrajinske i republičke administracije bile i odredbe o kojima se već spekulisalo u javnosti, a među kojima su i članovi predloga statuta o odlukama Skupštine APV sa značajem zakona, o statusu Novog Sada kao glavnog grada, o kancelariji Vojvodine u Briselu, te o pravu Pokrajine da zaključuje međunarodne ugovore.
Petrović i dalje tvrdi da neće biti suštinskih izmena statuta, već da je moguće da će neke od pomenutih odredbi “samo biti na drugačiji način formulisane”. Tako je naveo primer da je nesporno da će Vojvodina imati pravo da formira predstavništvo u Briselu, ali da je pitanje u kakvoj će formulacija ta odredba ostati.
– To jesu pitanja koja su se pominjala u razgovorima koje smo vodili u kontekstu usaglašavanja statuta i zakona o nadležnostima. Prema konsultacijima koje smo do sad imali, mogu da kažem da nivo izmena koje će biti potrebne za usaglašavanje ova dva akta neće zadirati u suštinsko opredeljenje predloženog statuta, već se mogu tretirati kao pravno-tehničke izmene. Mi, međutim, još nismo videli predlog zakona o nadležnostima, a ove ocene iznosim samo na osnovu onog što nam je bilo predočeno tokom konsultacija o nacrtu tog zakona, i na osnovu čega cenim da nema nikakvog razloga da pokrajinski parlament ne izglasa te pravno-tehničke izmene kako bi oba akta ušla u proceduru Skupštine Srbije – rekao je Petrović.
Inače, po njegovim rečima, na skupštinskoj sesiji koja će se održati 15. oktobra – samo dan nakon godišnjice usvajanja predloženog statuta APV – glavna tema biće rebalans pokrajinskog budžeta, koji je usvojen poslednjeg dana marta. Rebalans je do sad bio odlagan zbog očekivanja u Banovini da će u njega moći da se ugrade i nove nadležnosti APV. Međutim, ova tema ipak će se naći pred vojvođanskim poslanicima pre usvajanja “omnibusa 2”, pošto je zbog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i smanjenja ukupne javne potrošnje došlo do značajnih promena u planiranom deficitu u Pokrajini, koji je, praktično, prepolovljen. Stoga je u međuvremenu Skupština Vojvodine donela i odluke o prioritetima u realizaciji budžeta APV, kojima je konstatovano smanjenje deficita s planirane oko 23 milijarde na svega 6,6 milijardi. Ipak, uz saglasnost republičke vlasti, deficit je sad proširen na oko 11 milijardi dinara, i upravo to će biti i utvrđeno u najavljenom rebalansu pokrajinske kase.
(Dnevnik)