Skip to main content

Peticija za besplatne udžbenike u Novom Sadu

Vojvodina 23. авг 2023.
2 min čitanja

"Aktuelna gradska vlast mora da shvati da je ulaganje u obrazovanje investicija a ne trošak"

Zajedno za Novi Sad pozvao je sve Novosađane i Novosađanke da potpišu peticiju za besplatne udžbenike za sve đake, s ciljem da se izvrši pritisak na Vladu Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo prosvete, da se obezbede „jednaki uslove obrazovanja za svu decu u Srbiji“, bez obzira odakle su ili kojoj socijalnoj kategoriji pripadaju.

„Mi još od 30. januara ove godine apelujemo da se obezbede besplatni udžbenici svim učenicima i učenicama u Novom Sadu, kao što je to urađeno u Beogradu. Aktuelna gradska vlast mora da shvati da je ulaganje u obrazovanje investicija a ne trošak, i da omogući svoj deci u Novom Sadu besplatne udžbenike“, istakao je kopredsednik Zajedno! za Novi Sad, dr Radivoje Jovović.

Dodao je da je kvalitetno, dostupno i sigurno obrazovanje „garant naše budućnosti“ i boljeg života za sve naše građane.

„Zato se snažno zalažemo za veća ulaganja u prosvetu, kako u pomoć učenicima i njihovim roditeljima tako i u obezbeđivanje dostojnih zarada za prosvetne radnice i radnike“, navodi Jovović.

Profesorka u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ i kopredsednica Zajedno! za Novi Sad, Marija Vasić, istakla je da znanje nije privilegija, već pravo.

Zainteresovani peticiju mogu potpisati online na sledećem linku.

SSP: Šta je Grad učinio da đacima olakša povratak u škole

Za besplatne udžbenike zalaže se i novosadski odbor Stranke slobode i pravde. Vladimir Vrsajkov iz tog odbora ocenjuje da bi Grad Novi Sad, u okviru svojih nadležnosti, mogao da makar novčano olakša deci i roditeljima polazak u školu, ali da se čini da to ne želi.

„Kako drugačije objasniti da već skoro godinu dana ignorišu zahteve Gradskog odbora Stranke slobode i pravde da se đacima obezbede besplatni udžbenici? Gradski oci kažu da para nema, dok se istovremeno novac šakom i kapom presipa u megalomanske projekte – turbo-kružni tok i najnoviji park sa preskupim inventarom“, poručuje Vrsajkov.

Navodi da naprednjačka vlast ne želi da pomogne ni sa „finansiranjem jednog besplatnog obroka u školi“, kao i da nema sluha za konačno ukidanje naplate gradskog prevoza za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

„Ova velika sramota gradske vlasti i njihova neosetljivost za potrebe građana, a posebno u svetlu događaja kojima je okončana školska godina, veoma brzo će doći na naplatu. Već na predstojećim izborima naši sugrađani će imati priliku da otpišu ekipu koja je u ime ‘naše dece’ spiskala novac iz gradskog budžeta, a nije učinila ništa da toj deci i njihovim roditeljima olakša polazak u školu“, poručio je Vrsajkov.

(Autonomija)