Skip to main content

Pet hiljada potpisa protiv spomenika u Novom Sadu

Info 29. окт 2022.
< 1 min čitanja

"Reci NE spomeniku fašistima!"

Peticiju „Reci NE spomeniku fašistima!“ koju je u okviru inicijative „DIGNI GARD, ODBRANI GRAD!“ pokrenulo 15 nevladinih organizacija i političkih stranaka Novog Sada potpisalo je 5.000 Novosađana i Novosađanki, saopšteno je danas iz te inicijative.

Peticijom se, navode organzatori, traži ukidanje „sramotne odluke“ o podizanju „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“ na uglu ulica 1300 kaplara i Ive Andića, a ona će u ponedeljak biti zvanično predata Skupštini Grada Novog Sada.

„Uz peticiju, biće predat i Apel odbornicima i odbornicama upućen od strane 130 uglednih ličnosti akademskog, javnog i umetničkog života Srbije, u kome se iskazuje očekivanje da će Odluka o podizanju spomenika biti ukinuta, a potom formirana nova komisija koja bi izvršila reviziju spiska nevinih žrtava 1944/45. i uklonila sva sporna imena“, dodaje se.

Organizatori podsećaju da je peticija „Reci NE spomeniku fašistima!“ pokrenuta zbog činjenice da se na spisku koji čini sastavni deo zvanične skupštinske dokumentacije, pored imena stvarnih žrtava iz 1944/45, nalaze brojna imena nalogodavaca, saučesnika i izvršilaca Novosadske racije i drugih stravičnih zločina počinjenih u okupiranoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine.

Organizacije okupljene oko pomenute inicijative su Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Omladinsko-studentska akcija OSA, Savez antifašista Vojvodine, ZAJEDNO!, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.

(Autonomija)