Skip to main content

Perović o „dekontaminaciji Cetinja“: Intencija im je da fizički nestane Crnogoraca, izbrbljavaju ono što im politički mentori misle

Jugoslavija 24. apr 2023.
3 min čitanja

Milorad Popović: "Povampirenje velikosrpske fašizacije u punom zamahu, Cetinje im je najveći trn u oku"

Predsjednik Crnogorskog PEN centra Milenko Perović komentarisao je skandaloznu izjavu funkcionera Pokreta Evropa sad Andreja Milovića koji je rekao da će “uskoro izvršiti dekontaminaciju Cetinja”.

Perović, u izjavi za portal Antena M, kaže da je ova izjava potpuno na liniji klerofašizma koji je zavladao Crnom Gorom od parlamentarnih izbora 2020.

“Mene ta izjava ne čudi zbog toga što cijela intencija velikorsprstva, koja zrači iz Beograda, i koja se u priličnoj mjeri opredmetila u Crnoj Gori i omogućila da se velikosrpstvo etablira kao oficijalna vlast u našoj zemlji, ide u tom smjeru da se izvrši potpuna anihilacija Crnogoraca”, navodi Perović.

Kako dodaje, to znači ne samo da se Crnogorci eliminišu kao ozbiljan politički subjekt, ne samo da se eliminišu kao većinska nacija u Crnoj Gori koja bi trebalo da ima neka politička prava kao i druge nacije, nego je intencija da fizički nestane Crnogoraca.

“Ovi pseudopolitički likovi, poput Milovića i njemu sličnih, koji su nevješti u političkom zanatu, izbrbljavaju ono što njihovi politički mentori i u samoj Crnoj Gori i u Beogradu, u Predsjedništvu Srbije i u Srpskoj akademiji nauka i u Crkvi Srbije istinski misle”, smatra Perović i dodaje da momci, poput Milovića, koji daju te klerofašističke izjave, zapravo govore to što svi ovi činioci misle.

Perović je saopštio i svoje mišljenje o polemici koja se vodi oko mjesta inauguracije novoizabranog presjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

“Potpuno se nepotrebno, sa stanovništva političke racionalnosti, otvorilo pitanje gdje treba da bude njegova politička inauguracija budući da je on kao politički lik potpuno beznačajan. Što se tiče njegovih ustavnih ovlašćenja, ona su krajnje ograničena. U političkom sistemu Crne Gore predsjednik države je nešto poput engleske kraljice – nema suštinsku vlast i nije bitno da li će se on uopšte inaugurisati i gdje će se on inaugurisati. Po mom sudu, čitava ta gužva i galama koja se stvara jeste još jedan način da se Cetinje stigmatizuje od strane ovih srpskih klerofašističkih krugova”, navodi Perović.

Kako dodaje, oni vrlo dobro znaju, kakvo god da je Cetinje, Cetinje je glava suverenističke Crne Gore, simbol, ono je više od grada, crnogorski egzistecijalni životni stav.

“Klerofašistima velikosrpskim se čini da ako eliminišu Cetinje, eliminisaće svaki crnogorski otpor protiv okupacije Crne Gore. Što se mene tiče to se momče ne mora inugurisati, jer on i kad bude obnašao funkciju, on na bilo koji način neće vladati, ni sa ono malo ingerencija koje ima jer je njegova centrala u Beogradu – na dvije adrese – u Predsjedništvu Srbije i u Patrijaršiji. On je najobičnija marioneta, pion koji treba da obavlja prljave poslove u Crnoj Gori za ove dvije institucije”, zaključuje Perović.

„Povampirenje velikosrpske fašizacije u punom zamahu, Cetinje im je najveći trn u oku“

Crnogorski pisac Milorad Popović komentarisao je skandaloznu izjavu funkcionera Pokreta Evropa sad Andreja Milovića koji je rekao da će “uskoro izvršiti dekontaminaciju Cetinja”.

“Izjavu Milovića treba gledati u kontekstu povampirenja velikosrpske fašizacije koja je ovih posljednjih par godina, naročito mjeseci, u punom zamahu. To je ona ista ideologije koje je devedesetih godina ‘dekontaminirala’ Dubrovnik, Sarajevo, Vukovar i Srebrenicu, a potvrda toga je njihova naracija da su muslimani lažni narod, Crnogorci lažna nacija, Crna Gora lažna država. Cetinje, kao simbol crnogorske državnosti i slobode, protagonistima i sljedbenicima velikosrpskog fašizma i kleronacionalizma je najveći trn u oku. To je ono isto Cetinje koje se, početkom devedestih, jedino u bivšoj Jugoslaviji oduprlo napadu na Dubrovnik. Grad koji ima vjekovni kontinuitet slobode, do dana današnjega. Ništa to nije slučajno, pokazuje se po ko zna koji put u istoriji, da silnici i njihove sluge atakuju na Cetinje svim mogućim silama, ili fašističkim izjavama i nasilnim aktima”, ocjenjuje Milorad Popović u izjavi za portal Antena M.

Kako poručuje, između govora mržnje i nasilja vrlo je tanka linija.

“Ovo potvrđuje i današnja izjava Abazovića, koji relativizuje nasilje nad Crnogorcima koje naziva komitama, i jedino u njima vidi nosioce mržnje, a to je grupacija koja je danas pod neviđenim pritiskom. Crna Gora tone u jedan tipični balkanski fašizam koji ima svoj kontinuitet”, smatra Popović.

Upitan gdje očekuje da će novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović biti inaugurisan, Popović kaže da to može biti bilo gdje, ali da je u ovom slučaju nešto drugo ključno.

“Pitanje je drugo – zašto je taj čovjek doveo sebe, svojim političkim djelovanjem, da bude od strane Cetinjana na taj način tretiran. Da li je njemu bilo mjesto u toj gluvoj sobi kao ministru ekonomija, kada su se vodila pitanja bezbjednosnog karaktera. I u konačnom – da li je on izjavio da treba ubiti 10 Crnogoraca, a među tim ljudima na Belvederu je bilo najviše Cetinjama. Namjerno se brkaju uzroci i posljedice”, zaključio je Popović.

(Antena M)