Skip to main content

Perović: Građanstvo anticrnogorsku vlast da izbaci iz institucija države; Pavlović: Ovo je opasno vrijeme

Jugoslavija 02. nov 2022.
< 1 min čitanja

Je li došlo vrijeme za pobunu, upitao je predsjednik Crnogorskog PEN centra Milenko Perović, povodom skupštinske rasprave o Predlogu izmjene Zakona o predsjedniku.

Kako je kazao, nesporno je i nužno suverenističko pravo na pobunu (ius resistendi).

“Isključujući oružanu pobunu, ono implicira pravo da se svim sredstvima štiti država koja je ugrožena od četničkih uzurpatora. Ako misli sačuvati državu i vlastitu slobodu, crnogorsko građanstvo mora ustati protiv vlasti koja ignoriše Ustav i zakone”, kazao je Perović.

Na ostvarenje ovoga svoga prirodnog ljudskog prava, kako je naglasio, građanstvo je prisiljeno kao na krajnje sredstvo (ultima ratio).

“Ono ima pravo da anticrnogorsku vlast izbaci iz institucija države. Ima pravo da je izbaci ne s nogama naprijed, nego “sve s noge na nogu”.

Ne učini li se to, nek se pripreme za pitanje potomaka: “Đe ste bili kad vam je ološ uništavala državu”, zaključio je Perović.

Pavlović: Lideri suverenističkih partija odmah da pozovu na proteste

Profesor na kanadskom univerzitetu Alberta, dr Srđa Pavlović kazao je da svi koji su lojalni pravnom okviru države Crne Gore večeras treba da budu ispred Skupštine.

”Ovo je opasno vrijeme. Lideri suverenistickih partija, kao odgovorni predstavnici pravne države, treba da odmah pozovu sve one koji su lojalni pravnom okviru države Crne Gore da izađu na ulice i sa zajedno zaustave ovo ludilo koje vodi u ustavni puč. Njima je noćas mjesto ispred Skupštine. Ako ne sada i ako ne ovim povodom, kada? Sjutra će biti kasno, i platiće se visoka cijena”, kazao je Pavlović.

(Antena M / Portal Analitika, Foto: Antena M)