Skip to main content

Pendarovski: BiH zaslužuje status kandidata, a Kosovo bezvizni režim

Jugoslavija 12. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Brdu kod Kranja da Bosna i Hercegovina zaslužuje status kandidata za EU, a Kosovo bezvizni režim.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, on je izrazio očekivanje za dalju snažnu podršku Slovenije i Hrvatske u evropskim integracionim procesima zemalja Zapadnog Balkana.

„Proširenje EU doprinosi održavanju mira i stabilnosti u našem regionu, unapređenju demokratije, vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda, pa je zato neophodno ubrzati integracione procese svih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Pendarovski na 11. sastanku lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brioni.

Predsednik Severne Makedonije je izrazio očekivanje da će predstojeći sastanak Evropske političke zajednice, koji bi trebalo da se održi početkom oktobra, doprineti daljem ubrzanju integracije regiona.

Pendarovski je istakao da je zemljama Zapadnog Balkana neophodan što skoriji pristup mehanizmima EU kao podrška za suočavanje sa predstojećom energetskom krizom i ocenio da bi ekonomska i socijalna kriza mogla izazvati višegodišnju političku krizu i generisati dodatnu nestabilnost.

Na sastanku u Kranju na poziv slovenačkog i hrvatskog predsednika, Boruta Pahora i Zorana Milanovića, učestovali su predsednik Albanije Bajram Begaj, predsedavajućeg i dva člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željka Komšić, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Lideri su na tom sastanku, napominje se, pozdravili zvanični početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU i pozvali institucije Unije da preuzmu dodatne hrabre odluke u vezi sa integracijom preostalih zemalja Zapadnog Balkana.

(Beta, Foto: Twitter)