Skip to main content

PEN centar: Kampanja CKM-a promocija ogavnih kulturrasističkih stereotipa

Jugoslavija 21. јул 2022.
< 1 min čitanja

"Usmjerena ka segregaciji i diskriminaciji romske populacije"

Crnogorski PEN centar osudio je kampanju Crnogorske kulturne mreže koja je, kako su naveli, pod parolom „Crna Gora bez podjela“ poslužila za promociju ogavnih kulturrasističkih stereotipa prema pripadnicima romske populacije.

Kako ističu, porast govora mržnje, ksenofobije, kleronacionalizma i kulturrasizma u Crnoj Gori, osobito izražen u protekle dvije godine, opasan je simptom klizanja društva u anticivilizacijskome smjeru.

Foto: Portal Analitika

„Tim negativnim tendencijama doprinos daju propagandističke platforme stranih političkih uticaja, brojna paracrkvena bratstva, ali i državni zvaničnici što etiketiraju i stigmatizuju djelove zajednice koje targetiraju kao političke protivnike“, kažu u saopštenju.

Sraman doprinos tim procesima, dodaju, dala je i ovakva kampanja CKM-a usmjerena ka segregaciji i diskriminaciji romske populacije.

„Crnogorski PEN centar ponovo upućuje poziv nosiocima vlasti, predstavnicima civilnog sektora, medijima i akademskoj javnosti da se otvaranjem dijaloga o gorućim pitanjima zajednice, društvo jasno distancira od ovih negativnih pojava i spriječi njihovo dalje širenje s mogućim katastrofalnim posljedicama“, zaključuju u saopštenju.

(Portal Analitika)