Skip to main content

(FOTO/VIDEO) Peglanje planova i pranje novca na Festivalu divlje gradnje u Novom Sadu

Građani 26. nov 2022.
2 min čitanja

Građani pozvani da usmere pažnju na to kako nadležni rade

Festival divlje gradnje održan je danas na Šodrošu, na lokaciji na kojoj se planira izgradnja novog mosta preko Dunava u Novom Sadu, u organizaciji Šodroš survivor kampa i Ekološkog fronta Novi Sad.

Aktivisti koji mesecima protestuju zbog, kako navode, bespravnog uništavanja ove zelene oaze, danas su nadomak ograde koja čuva buduće gradilište postavili desetak štandova na kojima su posetioci mogli da ispeglaju prostorne planove, dobiju diplome, dozvolu za eksploataciju rudnih bogatstava, građevinske dozvole, nauče da spinuju ili operu novac.

“Imamo kurs za lažne ekologe. Pošto je ekologija postala vrlo rabljena tema i svakakvi se tu čudni ljudi pojavljuju i u ime ekologije brane razvoj grada, da bi nadležni mogli da znaju kako da vas razvrstaju možete da prođete kratak kurs da biste znali da znaju gde vas razvrstaju – da budete lažni ekolog ili pravi”, rekla je za Autonomiju jedna od organizatorki Aleksandra Derušek Stankić.

Jedan od štandova je i štand za diplome, gde možete da ispunite sebi želju i postanete “doktor, magistar, rukovodilac ili iskakač iz frižidera”, pa i “diplomirani investitor”.

Dodala je da je u čitavom tom lancu neophodno i pranje novca, zbog higijene, onda su organizuovali i takav štand jer “šta vredi što peremo ruke, ako je novac koji nam prolazi kroz ruke prljav”.

Aleksandra Derušek Stankić je ukazala da se Festivalom, iako u šaljivom tonu, zapravo detektuju naozbiljniji problemi Srbije, kao i da očekuje da građani konačno počnu da menjaju način razmišljanja i “usmere svoju pažnju na to kako nadležni rade”.

Tokom festivala planirana je i dodela titule šampiona korupcije, “pošto je korupcija u Srbiji na šampionskom nivou“.

Za vreme održavanja manifestacije primetne su bile i nevelike snage policije, od kojih je deo bio smešten u šumi, nadomak ograde gde je pre mesec danas bilo zabeleženo nekoliko sukoba sa aktivistima tokom protesta zbog ograđivanja gradilišta.

Nakon tih nekoliko dana i više incidenata između aktivista i policije, njihov broj je drastično smanjen te se o zaštiti ograde budućeg gradilišta sada danonoćno stara svega par policajaca.

Dalibor Stupar (Autonomija)