Skip to main content

Pavićević: Vlast vodi državu ka ambisu, taj put će uskoro postati nepovratan

Info 14. jan 2021.
< 1 min čitanja

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević izjavio je da je dramatična politička situacija u Srbiji svakako „motiv da se više aktiviraju oni koji smatraju da je pravac u kome vlast vodi državu put ka ambisu i da će on uskoro postati nepovratan“.

„Ali to ne bi trebalo da nas usmeri, i strateški i taktički, da razmišljamo samo o tome kako smeniti lošu vlast, nego i o tome u kakvoj državi ljudi žele da žive“, rekao je Pavićević, koji je odnedavno koordinator Političkog saveta Inicijative Ne davimo Beograd, za novi broj nedeljnika NIN.

On je, na pitanje o promeni izbornih uslova, rekao da je podrška Evropske unije (EU) bitna ali „neće EU promeniti vlast u Srbiji i od Srbije napraviti poštenu i pravednu državu“.

„Opozicija može, uz pomoć partnera iz EU popraviti izborne uslove, ali to ne znači da može, samo uz pomoć toga, napraviti značajniji izborni rezultat“, rekao je Pavićević.

Ocenio je da „očekivanje da je ‘zrelo’ za promenu, samo da se raskrinka vlast, nije najbolja strategija sa ovakvim tipom režima koji neće olako prepustiti vlast i borbu za vlast doživljava kao borbu za život“.

„Do neke ozbiljnije promene politike EU prema Srbiji još smo daleko, a jedan od najvažnijih preduslova, slično kao što je bilo u Crnoj Gori dugi niz godina, jeste pitanje kredibilnog partnera koji će doneti promenu“, naveo je Pavićević.

(Beta, Foto: MC)