Skip to main content

Pastor za osnivanje vojvođanske železnice

Aktuelno 01. jul 2011.
2 min čitanja

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor izjavio je da bi sa nadležnim ministarstvom i železničkim preduzećem u Srbiji trebalo pokrenuti razgovore koji bi mogli da rezultiraju osnivanjem vojvođanskog železničkog preduzeća.
– Cilj je da osim glavnih linija i železničkih koridora od međunarodnog značaja, ostale železničke linije postepeno preuzmemo i da iz evropskih i drugih izvora obezbedimo novac za modernizaciju ovih linija. Ideja je da isto kao što je to u Evropi, i mi raspišemo konkurse za privatna ili mešovita preduzeća koja bi na ovim železničkim linijima pokrenula putnički saobraćaj, odnosno teretni. To neće biti jednostavno. Potreban novac za to mogli bi da obezbedimo iz budžeta i evropskih izvora. Ukoliko to ne učinimo, onda ćemo u pogledu infrastrukture doći u toliko tešku situaciju iz koje će uspinjanje već biti veoma teško – rekao je Pastor u intervjuu za „Mađar so“.
Komentarišući sumornu aktuelnu situaciju u železničkom saobraćaju u Vojvodini, Pastor je rekao da smo u poslednjih 20-25 godina, od kada su železnice Vojvodine priključene Železnicama Srbije svedoci jedino nazadovanja i propadanja. – Kada se pomenuto pripajanje dogodilo krajem 80- tih godina, onda je, prema mojim saznanjima, odneto 16.000 vagona, koji su nekada predstavljali vlasništvo vojvođanskih železnica. Danas smo u situaciji da u pogledu teretnog saobraćaja dnevno nedostaje 500 vagona, koji bi mogli da zadovolje potrebe koje su danas značajno skromnije nego što su bile nekada – kazao je Pastor.
Prema oceni pokrajinskog sekretara za privredu, napretka teško da može biti ukoliko se ne preuzme upravljanje ovim procesom.

– U republičkoj vladi i pored najbolje namere – što ja pretpostavljam – sporedne linije i lokalne železničke linije predstavljaju drugorazredni-trećerazredni problem sve dok se svi problemi koridora 10 ne reše i dok se ne razreše svi problemi koji se odnose na ostale glavne pravce koji su od međunarodnog značaja. Mi treba da pođemo od tog stanja, koje ne treba shvatiti kao konfliktnu situaciju, nego na to treba da gledamo kao osnov za razgovore- rekao je Pastor.

(Mađar so)