Skip to main content

Pastor: Predaćemo više od 10.000 potpisa

Info 09. апр 2008.
< 1 min čitanja

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor najavio je danas da će Mađarska koalicija predati Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) više od 10.000 potpisa podrške izbornoj listi te koalicije. Pastor je agenciji Beta rekao da ga nije iznenadila odluka Ustavnog suda Srbije da obustavi primenu odluke Republičke izborne komisije (RIK) da je nacionalnim manjinama potrebno najmanje 3.000 sudski overenih potpisa birača za podnošenje izborne liste, umesto 10.000, koliko treba svim ostalim izbornim listama.
Lider SVM-a je podsetio da je njegova stranka i u januaru 2007. godine, kada je RIK donela odluku da liste manjina mogu da predaju liste sa 3.000 potpisa, ipak predala više od 10.000 potpisa podrške za listu.
„Što se tiče te odluke Ustavnog suda, ona nas ne pogađa, jer ćemo mi imati više od 10.000 potpisa. Tako da bez obzira na odluku Ustavnog suda, mi smo spremni da predamo listu“, kazao je Pastor.
On je ocenio da ubuduće treba razmišljati o mogućnosti da se nacionalnim manjinama smanji broj potrebnih potpisa za prijem izborne liste.
„Ima rezona da se o tome razmišlja ali ne u jeku predizborne kampanje. Mislim da je to danas poprilično kasno“, kazao je Pastor.
Mađarsku koaliciju čine SVM, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.