Skip to main content

Pastor ponovo izabran za predsednika SVM

Izdvajamo 07. maj 2011.
2 min čitanja

Dosadašnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ponovo je danas izabran na tu funkciju na stranačkoj izbornoj skupštini koja je održana u Bečeju. Pastor je ujedno bio i jedini kandidat za predsednika partije.

Pastor je nakon izbora za lidera stranke rekao da će stranka nastaviti da vodi politiku koju je vodila i u poslednje četiri godine i oceno da je najveći uspeh to što je SVM „uprkos svemu ostao na nogama” i što je danas jači nego pre četiri godine.

Naveo je da je glavni cilj stranke da bude partner u naporima da Srbija postane normalna država, koja je deo ili se približava porodici evropskih država. „Želimo državu u kojoj građani ne razmišljaju kako da iz nje pobegnu, već da i oni koji su je napustili počnu da razmišljaju o povratku u Srbiju”, kazao je Pastor.

Dodao je da stranka želi da gradi partnerske odnose sa svima onima koji su privrženi njenim ambicijama. „Želimo na predstojećim izborima da nastupimo samostalno i da iz te pozicije gradimo partnerske odnose”, rekao je Pastor i dodao da je SVM otvoren za saradnju i sa drugim partijama vojvođanskih Mađara, civilnim organizacijama i intelektualcima.

On je isključio mogućnost saradnje sa ekstremistima i sa desničarskim partijama, koje su se, kako je kazao, pojavile i unutar politickcog korpusa vojvođanskih Mađara. „S njima se nikada ne možemo poistovetiti i smatramo ih opasnima i štetnima”, poručio je Pastor. 

Prema njegovim rečima, prirodni partneri SVM-a na političkoj sceni Srbije su svi oni koji se zalažu za evropske vrednosti.  On je ocenio da su poslednje dve ili tri godine pokažale da na političkoj sceni Srbije ništa nije „zakovano”, jer se dešavalo i to da se onaj koga u jednom momentu smatrate političkim neistomišljenikom odjednom počne zalagati za evropske vrednosti. „Dakle, očigledno je da su na političkoj sceni moguće korekcije, a naš stav o prirodnim saveznicima je onakav kakav je i bio”, rekao je Pastor.

Učesnici izborne skupštine birali su danas i savet stranke, disciplinski i nadzorni odbor.
O kandidatima za potpredsednika i članove stranačkog predsedništva biće odlučeno naknadno, jer je njihovo imenovanje u nadležnosti budućeg saveta stranke. Za nekoliko meseci biće birana i rukovodstva opštinskih i gradskih organizacija stranke.

Pastor je prvi put za predsednika SVM izabran 2007. godine i na toj funkciji nasledio je Jožefa Kasu, koji je stranku vodio od 1996. godine. Pastor je rođen 1956. godine u Novom Kneževcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, 1981. godine. Pastor je potpredsednik Vlade Vojvodine, što je bio i u prethodnom mandatu, od 2004. do 2008. godine.  Jedan je od osnivača Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Bio je predsednik subotičkog Opštinskog odbora SVM a pre prvog izbora na mesto predsednika bio je član  Predsedništva SVM. Bio je poslanik SVM u Skupštini Vojvodine i savezni poslanik u Skupštini SR Jugoslavije.

(Autonomija)