Skip to main content

Pastor: Ne odustajemo od teritorijalne autonomije

Autonomija 03. јун 2008.
< 1 min čitanja

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da ta stranka, kao ni Mađarska koalicija, ne odustaje od zahteva za teritorijalnu autonomiju Mađara u Vojvodini.
„Priča o teritorijalnoj autonomiji posle izbora je jednako realna priča koliko je i bila pre izbora, ali reč je o priči o kojoj se govori sa aspekta satanizacije“, rekao je Pastor za novi broj internet Magazina Vojvodina (www.magazinvojvodina.com).
On je odbacio optužbe pojedinih medija koji su ga, zbog zahteva za teritorijalnu autonomiju, nazvali „ultradesničarom“.
Prema njegovim rečima, priča o teritorijalnoj autonomiji Mađara zapravo je priča o regionalizaciji Srbije, u okviru koje bi ta regija bila samo jedna od regija u Srbiji.
„To bi bila multietnička regija, to ne bi bila mađarska regija, u njoj žive i Hrvati i Srbi, uostalom svi mi ovde živimo. Ta teritorijalna autonomna regija bi imala isti status kao i sve druge regije u Srbiji, razlikovala bi se samo po teritoriji“, kazao je Pastor.
Dodao je da je suština te regije jednaka suštini svake druge regije, odnosno u njoj bi se donosile odluke o pitanjima od regionalnog značaja.
Pastor je rekao da danas ne vidi političku volju u Srbiji za ostvarenje teritorijalne autonomije, kao što nema volje ni za punu autonomiju Vojvodine.
Ocenio je da su regionalizacija Srbije i autonomija Vojvodine mogući samo ukoliko bi se promenio Ustav Srbije.

(Beta)