Skip to main content

Partneri Srbija: Prošla godina prekretnica u oblasti prava na privatnost

Građani 17. jan 2024.
2 min čitanja

"Izborni dan u Srbiji obeležile su mnoge neregularnosti, a veliki deo njih je podrazumevao i zloupotrebu podataka o ličnosti birača"

Dok se informacije o kršenjima privatnosti podataka građana tokom decembarskih izbora još uvek prikupljaju može se zaključiti da je 2023. sa više aspekata predstavljala prekretnicu u oblasti prava na privatnost, kako u Srbiji, tako i globalno, saopštila je danas nevladina organizacija „Partneri Srbija“.

Uoči obeležavanja Međunarodnog dana privatnosti (28. januar), čija je svrha podizanje svesti i edukacija javnosti o pravu na privatnost i zaštiti podataka o ličnosti, ocenili su da ovaj dan predstavlja dobar trenutak da za osvrtanje na stanje u oblasti zaštite privatnosti u Srbiji tokom 2023. godine.

„Pred izbore raspisane za 17. decembar 2023. godine civilni sektor i stručna javnost upozoravali su na brojne neregularnosti, a situacija je dostigla svoj vrhunac istraživanjem koje je sproveo CINS u kom su otkriveni SNS kol centri u kojima su ljudi bili plaćeni da zloupotrebom ličnih podataka građana kupuju glasove i zovu građane kako bi utvrdili njihovu podršku vladajućoj stranci“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sam izborni dan obeležile mnoge neregularnosti, a veliki deo njih je podrazumevao i zloupotrebu podataka o ličnosti birača.

„Ništa drugačija situacija po pitanju etičnosti nije bila ni u elektronskim medijima i na televiziji. Krajem avgusta pojavili su se video snimci članova opozicije, generisani putem tehnologije Deepfake. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) reagovalo je na incident zahtevajući da mora postojati znak koji obaveštava gledaoce da je video izmišljen dok se reprodukuje. Međutim, ostalo je pitanje da li će ovaj novi uslov biti primenjen, a vlasnik Pinka sankcionisan“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je razvoj veštačke inteligencije podstakao razgovore o etičkom korišćenju takve tehnologije i zaštite privatnosti korisnika.

Dok je CHAT GPT4 bio privremeno zabranjen korisnicima u Italiji prošle godine, u Srbiji je Vlada usvojila Etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije.

Ovo su samo neke od tema o kojima će stručnjaci iz oblasti zaštite privatnosti i predstavnici nadležnih institucija razgovarati na ovogodišnjoj konferenciji “Nedelja privatnosti.”

Konferenciju četvrtu godinu za redom povodom Međunarodnog dana privatnosti organizuju Partneri Srbija, sa ciljem informisanja javnosti o izazovima zaštite privatnosti u Srbiji i region Zapadnog Balkana, kao i o globalnim trendovima u ovoj oblasti.

Nedelja privatnosti održaće se od 24 do 26. januara kao hibridni događaj.

(Autonomija, Foto: Pixabay)