Skip to main content

Partizanke na bilbordima u Novom Sadu

Građani 27. dec 2022.
2 min čitanja

Značajne žene u vreme i nakon Drugog svetskog rata, istaknute borkinje u ratu i van njega, nalaze se na bilbordima u Novom Sadu u sklopu izložbe “Partizanke”.

Reč je o izložbi koju realizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u sklopu projekta “Da nam raznolikost bude realnost: Do inkluzivnog društva kroz obrazovanje i kulturu”, a autori radova su studenti i mladi umetnici koji su zajedničkim radom hteli da pokažu kako je antifašistička borba uvek savremena borba.

Kako navode u Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji, ova izložba tematizuje položaj žene tokom i nakon Drugog svetskog rata i teži da predstavi ključne borbe koje su vodile u jugoslovenskom društvu: da budu i borkinje u ratu ali, i sutkinje i političarke u miru.

“Upravo je posleratna afirmacija žena proizašla iz njihovog aktivnog učešća u borbi koja je i doprinela masovnosti ženskog pokreta, a koji je konačno i preoblikovao ulogu koje su do tada imale u društvu. Ovom izložbom želimo da pokažemo da je antifašistički pokret u Jugoslaviji iznedrio jednu snažnu žensku komponentu koja je uspela da pokaže solidarnost sa ženama različitih nacionalnih pripadnosti u zemlji, kao i u svetu”, poručuju u ovoj organizaciji.

Kako dodaju, biografije partizanki poput Silvire Tomazini, Elpide Karamandi i Ibe Šerifa Palikuća pokazuju da su i pripadnici manjina u Jugoslaviji bili aktivni u stvaranju antifašističkog pokreta, dok biografije prve ministarke u Vladi Republike Srbije Mitre Mitrović i predsednice Vrhovnog suda Nede Božinović pokazuju domete žesnke emancipacije.

“Takođe, ličnost Jovanke Broz je snažno uticala na žene u Jugoslaviji jer je ona kroz aktivno učešće u ratu, a za šta je bila i odlikovana ordenom za hrabrost, i svojom ulogom supruge predsednika dala podsticaj ženama da se uključe u javni i privatni život”, navodi se u saopštenju.

Studentima društvenih nauka i mladim umetnicima u radu su pomagale mentori: umetnica Darinka Pop-Mitić, istoričar Aleksandar R. Miletić i istoričar Srđan Milošević.

“Kultura sećanja na antifašizam se promenila u poslednjih nekoliko decenija i mladi autori su svojim radom podsetili na neke od dostignuća borbe, u prvom redu emancipaciju žena”, zaključak je Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ova svojevrsna izložba je, osim u Novom Sadu, priređena i u Beogradu, Užicu i Čačku, a može da se pogleda do 8. januara.

(021)