Skip to main content

Partije podmazuju korupciju u zdravstvu

Građani 25. okt 2011.
2 min čitanja

Najveća korupcija u Srbiji prisutna je u zdravstvu, što potvrđuje i podatak da je Vlada Srbije zvanično i u odgovoru na pitanje iz upitnika Evropske komisije koji je najkorumpiraniji sektor, eksplicitno navela zdravstvo – kaže za Danas Dragana Jovanović, predsednica NVO „Doktori protiv korupcije“.

Iako postoje tek godinu i po dana, ova nevladina organizacija koju čine nekoliko lekara i stomatologa, dobila je nedavno prestižnu godišnju nagradu Evropske mreže za borbu protiv korupcije i prevare u zdravstvu (EHFCN).

– S obzirom na to da nismo državna institucija i da nemamo odgovarajuća ovlašćenja niti potrebne resurse, pre svega vršimo stručnu analizu mehanizma zloupotreba i prevara, jer se ovde radi o preplitanju medicinskih, finansijskih i pravnih aspekata sofisticirane sistemske korupcije. Odmah smo shvatili da nema koristi od obraćanja domaćim antikoruptivnim institucijama, osim „pro forme“, pa zato redovno ukazujemo, posle temeljne obrade i uz posedovanje potrebnih dokaza, na velike slučajeve koji ukazuju na institucionalnu korupciju odgovarajućim adresama u Evropskoj uniji i Svetskoj banci – navodi Jovanovićeva za Danas.

Ona dodaje da umesto da se u Srbiji ukazuje na partijsku podršku korupciji u zdravstvu, „s obzirom na to da je ova oblast veliki izvor nelegalnog finansiranja političkih stranaka, naravno uz lično bogaćenje partijskih kadrova“, najviše se priča kada se uhapsi lekar zbog 200 evra mita.

– To jeste jedan takođe veoma važan vid korupcije, ali daleko od toga da je on taj rušilac normalnog funkcionisanja zdravstvenog sektora, jer, istovremeno, preko skrivenijih koruptivnih kanala odlivaju se stotine miliona evra, ali je to za javnost dobro čuvana tajna. U tome i leži razlog sistemske korupcije i snažne političke opstrukcije u borbi protiv ove kriminalne pojave – ističe Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, može se govoriti i o simulaciji i nepostojanju dovoljne političke volje za borbu protiv korupcije. Doktori protiv korupcije ukazali su do sada na trgovinu liste čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine u Novom Sadu. Prema njihovim navodima, Institut je u martu 2009. potpisao ugovor sa inostranim osiguranjem o godišnjem zračenju 450 stranih pacijenata, „iako su u Srbiji onkološki kapaciteti dva puta manji od potrebnih“.

– Osim afera iz onkologije, nedavno smo ukazali na teške zloupotrebe u službi dijalize u Kraljevačkom zdravstvenom centru sa ogromnim skokom mortaliteta poslednjih godina. Posebno šokira što je Ministarstvo zdravlja od juna ove godine upoznato sa poražavajućim stanjem koje svakog meseca odnosi nekoliko života, ali ništa ne preduzima kako bi se sankcionisali odgovorni i pružila odgovarajuća usluga ostalim pacijentima ove službe. Aktivni smo i u aferi vakcina H1N1, kao i u zloupotrebama EIB kredita od 50 miliona evra u projektu rekonstrukcije 20+1 bolnica, gde smo dostavili više stotina strana dokaznog materijala odgovarajućim EU ustanovama – navodi Jovanović.

Prema njenim rečima, oni su poslali brojne dokumente koji ukazuju kako je zloupotrebljena donacija EU od 150 miliona evra u projekte koji su trebali da reformišu srpsko zdravstvo.

– Nažalost, doktorske komore koje bi po logici stvari trebale da budu u prvom redu borbe protiv korupcije su postale partijske „prćije“ i lekari i javnost ih tako doživljavaju. Institucije zdravstvenog sistema sa ovakvim sistemskim rešenjima i stepenom partokratije nisu u stanju da se bore protiv korupcije. Da jesu ne bi ni postojala naša NVO – zaključuje Jovanović.

Oktobarski mito 255 evra

– Galup media je nedavno izneo rezultate istraživanja koji pokazuju rast korupcije u zdravstvu, u poslednjih šest meseci za nekoliko procenata. Prema istom istraživanju, prosečan iznos mita u oktobru 2010. je 255 evra, što je značajno više nego u prethodnom periodu. U martu 2010. bio je 169 evra, dok je u oktobru 2009. iznosila 164 evra.

(Danas)