Skip to main content

Partija Švedski demokrati nije dobrodošla na ceremoniju Nobelove nagrade

Planeta 25. okt 2022.
< 1 min čitanja

Lider švedske krajnje desne stranke, Švedski demokrati, ključnog saveznika nove desničarske vlade, jedini je partijski lider u zemlji koji nije pozvan na ovogodišnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade, rekli su organizatori iz Novelobog komiteta u utorak, 25. oktobra.

Antiimigrantski i nacionalistički Švedski demokrati Jimmieja Akessona, dugo smatrani izopštenicima na političkoj sceni Švedske, bili su veliki pobjednici na opštim izborima u septembru, osvojivši 20,5 posto glasova i postali druga najveća stranka u zemlji.

Iako nije u vladi, stranka je sada ključni igrač s jakim uticajem na program nove vlade uz suzbijanje kriminala i imigracije, i osiguravajući joj većinu za svrgavanje socijaldemokrata koji su bili osam godina na vlasti.

Ali uprkos tome što je došao do tako visoke pozicije i uticaja, Akesson, kao i prethodnih godina, još uvijek neće dobiti pozivnicu za ceremoniju 10. decembra u čast ovogodišnjih laureata Nobelove nagrade.

Nobelova fondacija koja organizuje ceremoniju saopštila je da je nagrada “zasnovana na poštovanju nauke, kulture, humanizma i internacionalizma”.

“Ove godine komitet Nobelove fondacije nije vidio razloga da preispita svoju raniju odluku da ne pozove lidera stranke Švedskih demokrata na svečanost”, piše u saopštenju.

Ceremonija se održava svake godine u Stokholmu 10. decembra kada laureati iz područja medicine, fizike, hemije, književnosti i ekonomije primaju nagrade od švedskog kralja, nakon čega slijedi gala banket za oko 1.200 zvanica.

Istog dana u Oslu se održava posebna ceremonija za laureate Nobelove nagrade za mir.

Nobelova fondacija takođe obično na događaj poziva ambasadore u Švedskoj, ali ove godine ruski i bjeloruski izaslanici neće biti dobrodošli.

“S obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, Fondacija je odlučila da ne pozove ambasadore Rusije i Bjelorusije na ceremoniju dodjele Nobelove nagrade”, rečeno je.

(RSE/AFP, foto: Pixabay)