Skip to main content

Paori blokirali izlaze iz Pančeva, protesti i u Novom Sadu, kod Vršca i Batočine; U Pančevu vozači nasrnuli na paore

Info 14. авг 2022.
3 min čitanja

Nezadovoljni poljoprivrednici nastavili su proteste. Poljoprivrednici iz pančevačkih sela blokirali su oba izlaza iz grada ka Beogradu. Na blokadi kod Starog mosta u Pančevu, došlo je do dva incidenta. Blokiran je i magistralni put ka Rumuniji, na raskrsnici kod skretanja za Vršac. Nastavljena je i blokada dela Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu, dok su šumadijski paori stigli nadomak auto-puta Beograd-Niš, kod Batočine.

Poljoprivrednici koji šesti dan protestuju ispred Pokrajinske vlade, danas su, nešto nakon 10 sati, blokirali deo Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu.

Kako piše portal 021.rs, trenutno je prohodan Varadinski most, dok je Bulevar Mihajla Pupina zatvoren od Varadinskog mosta do raskrsnice sa Ulicom Modene i Ulicom Žarka Zrenjanina.

Izmedju mosta i Banovine ima oko 50 traktora, a poljoprivrednici nisu najavili koliko će ta blokada trajati.

Poljoprivrednik Radoslav Adamović rekao je za taj portal da su oni već napravili ustupke i da su ponovo poslali zahteve ministarstvu, te da sada čekaju odgovore.

„To je crvena linija ispod koje nećemo ići. Ukoliko ovo naidje na negativan odgovor, mi ćemo još pojačati naše zahteve, odnosno vraćamo se na prethodne zahteve, jer nezadovoljstvo naroda raste“, navodi Antić.

Kako piše portal, blokade se danas očekuju i u Svilajncu, Opovu, Somboru, Kleku, Bašaidu, Žitištu, Sefkerinu i u još nekim mestima.

Subotica: Nova protestna vožnja traktorima zakazana u 19 časova

Subotički poljoprivredici će nakon održavanja Dužijance krenuti u novu protestnu vožnju traktorima po centru grada.

Oni će noć provesti ponovo u Štrosmajerovoj ulici, a u ponedeljak, 15. avgusta, od 8 časova, se nastavlja njihov protest.

Poljoprivrednici su zalepili i poruke i na traktore na kojima piše „Tražimo proglašenje elementarne nepogode – suše“, „Tražimo gorivo bez akciza“, „Proglasite sušu“, „Tražimo veću cenu suncokreta“, „Ukinite odvodnjavanje!“

Paori poručuju da ne odustaju od svojih zahteva i pozivaju gradonačelnika Subotice da ih sve pozove na razgovor.

Oni su tokom noći, sa subote na nedelju, preparkirali svoje traktore iz Štrosmajerove ulice u ulicu Matka Vukovića i kako su i najavili, nisu ometali održavanje gradske manifestacije Dužijanca i nisu blokirali saobraćaj.

Šumadijski paori stigli do auto-puta Beograd – Niš

Poljoprivrednici iz Rače, Lapova i Batočine sa 50 traktora stigli su skoro do auto-puta Niš-Beograd i nalaze se na raskrsnici magistralnih puteva ka Kragujevcu, Lapovu i Jagodini, saznaje N1.

„Stigli smo kod ‘Kapije Šumadije’, parkirali pored, na raskrsnici. O daljim koracima uskoro će se znati kada koordinišemo naše stavove“, kaže za N1 Milan Milošević iz Rače.

I njegov kolega potvrđuje da ništa neće raditi bez komunikacije sa ostalim seljacima u Srbiji.

„Ima nas 50 na poljoprivrednoj mehanizaciji. Više ovako ne može. Država nas ignoriše. Pokazaćemo uskoro ko smo i šta smo“, rekao je za N1 Jovan Golubović, poljoprivrednik iz Rače.

Milan Milošević iz Rače ranije je za N1 izjavio da su dobili informaciju da je za ponedeljak u 10h zakazan sastanak u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Poljoprivrednici iz Šumadije neće kretati za Beograd dok ne vide ishod tog sastanka, potvrdio je Milošević za N1.

Incidenti u Pančevu na ivici fizičkog obračuna – vozači nasrnuli na paore

Na blokadi kod Starog mosta u Pančevu, gde protestuju poljoprivrednici, došlo je do dva incidenta, koji su bili na ivici fizičkog obračuna.

Vozač „mercedesa“ pančevačkih registarskih oznaka izleteo je iz automobila i nasrnuo na paore, ali posle verbalnog sukoba, vozač je otišao.

Pripadnici policije stajali su sa strane i sve to posmatrali.

U drugom incidentu jedan čovek je pokušao na silu da prođe blokadu i i vređao je demonstrante.

Učesnici protesta su krenuli da ga sklone, a on je uzeo kamen da ih gađa, ali ga spustio i otišao.

Poljoprivrednici sa područja Pančeva i Kovina blokirali su danas traktorima put prema Beogradu, a propuštaju samo hitnu pomoć, automobile sa decom, starima i bolesnima.

Reporter FoNeta javlja da u blokadi učestvuje pedesetak traktora.

(021/Beta/N1/Danas/FoNet, Foto: Autonomija)