Skip to main content

Američki kongresmeni stigli na Tajvan, 22 kineska aviona kruži oko ostrva

Planeta 14. avg 2022.
< 1 min čitanja

Nedugo poslije posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stigla je danas u dvodnevnu posjetu Tajvanu.

Petočlana delegacija, koju predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa, sastaće se sa tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbjednosti, trgovini, investicijama i drugim pitanjima, saopštio je Američki Institut na Tajvanu.

Tajvanska televizija prikazala je snimak aviona američke vlade koji je sletio na aerodromu Songshan u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak se odvija u okviru šire posjete kongresmena Indo-pacifičkom regionu.

“Posebno u trenutku kada Kina podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i regionu svojim vojnim vježbama, delegacija predvođena Markijem ponovo demonstrira čvrstu podršku američkog Kongresa Tajvanu”, navedeno je u saopštenju tajvanskog lidera.

Ranije danas, tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da opazilo u i oko Tajvanskog moreuza 22 kineska vojna aviona i šest brodova mornarice.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i cijelom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posjete Pelosi Tajvanu 2. i 3. avgusta, nakon čega je kineska vojska održala višednevne vježbe velikih razmjera.

(CdM, Foto: Pixabay)