Skip to main content

Pančić: Prestati sa anonimnim komentarisanjem na internetu

Građani 15. okt 2011.
< 1 min čitanja

Novinski pisac Teofil Pančić izjavio je večeras da govor mržnje mora biti sankcionisan i na internetu, jer je internet takođe medij kao i takozvani tradicionalni mediji.

Pančić je na tribini u Kulturnom centru u Rumi rekao da ga posebno iritiraju anonimni komentatori na različitim internetskim stranicama, koji pod maskom anonimnosti seju najgori mogući govor mržnje.

Naveo je primer da su dva švedska lista odlučila da više ne objavljuju anonimne komentare čitalaca na svojim internetskim stranicama, bili ti komentari dobri ili loši.

“Tamo gde je anonimnost moguća, stvaraju se uslovi za širenje mržnje. Nije sloboda govora kada ograničavamo slobodu drugoga, a to se upravo veoma često dešava na internetu”, ocenio je Pančić.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan razlog da govor mržnje na internetu ne bude na isti način tretiran kao i govor mržnje u tardicionalnim medijima. Dodao je da to važi i za internetske sajtove, blogove, ali i za društvenu mrežu Fejsbuk (Facebook).

On je ocenio da je govor mržnje rasprostranjen u medijima u Srbiji i rekao da to nije samo problem medija, već i “trulih” drugih institucija, poput tužilaštva, sudstva, izvršne vlasti. “Mediji ne mogu biti bolji od društva u kojem se nalaze”, kazao je Pančić.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov složila se s Pančićem da se govor mrznje mora zakonski sankcionisati i kada se pojavljuje na internetu.

Ona je ocenila da su žene na internetu u 95 odsto internetskih sadržaja negativno predstavljene. “Žene su najveća marginalizovana diskriminisana društvena grupa”, kazala je Todorov.

Ona je navela da postoje dobri zakonski zaštitni mehanizmi od govora mržnje i diskriminacije u medijima, ali je problem u tome što ih ni država ni građani ne primenjuju.

Večerašnju tribinu organizovala je nevladina organizacija Atina iz Beograda u saradnji sa Kancelarijom za mlade iz Rume i uz podršku nemačke organizacije GIZ.

(Autonomija)