Skip to main content

Pančić: Može doći do udaljavanja Vojvodine

Info 23. мај 2008.
2 min čitanja

Teofil Pančić i Žužana SerenčešKolumnista Teofil Pančić ocenio je večeras da, ukoliko u Beogradu i u Vladi Srbije vlast preuzmu, kako je naveo, takozvane patriotske snage, a u Vojvodini i Novom Sadu na vlasti budu prodemokratske stranke, može doći do udaljavanja te pokrajine od Srbije.
„Ako to traje neko vreme i Srbija uđe u samoizolaciju, to može imati ozbiljne psihološke posledice na odnose između jedne i druge obale Dunava i Save“, rekao je Pančić na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Sremskoj Mitrovici.
On je ocenio da u Vojvodini može da nastane nova populistička politička snaga, poput Lige za sever u Italiji, koja zagovara jaku samostalnost.
Prema njegovim rečima, ukoliko vlast u Srbiji formiraju radikali, narodnjaci i SPS, zemlja će nastaviti da trune i postaće „neka vrsta sanatorijuma unutar Evrope u koji niko ne zalazi“.
Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da je u Srbiji u toku sklapanje „trojnog pakta protiv demokratije, između Koštunice, Šešelja i Miloševića“.
„Senka trojnog pakta lebdi nad Srbijom i u slučaju da oni preuzmu vlast predstoji nam buđenje građanske i ljudske svesti i nenasilni otpor takvoj vladi“, kazao je on.
Đorđević je rekao da Srbija pored tehničke vlade ima i tehnički sinod Srpske pravoslavne crkve koji je, prema njegovim rečima, preuzeo svu vlast, dužnosti i obaveze patrijarha, a da je pri tom javnosti nepoznato ko sedi u crkvenoj vladi.
Filozof Milenko Perović ocenio je da izbori u Vojvodini nisu od suštinske važnosti jer Skupština Vojvodine nema nadležnosti pomoću kojih bi mogla da utiče na zbivanja u toj pokrajini.
Prema njegovim rečima, u psihološkom smislu pobeda demokratskih snaga u Vojvodini je značajna, ali u faktičkom smislu ona neće imati značaja.
Filozof Alpar Lošonc rekao je da Vojvodina „ima šansu“ ukoliko Srbija uđe u Evropsku uniju.
„Po optimističkom scenariju Vojvodina bi tada dobila šansu da se razvija u skladu sa svojim mogućnostima i da postane motor Srbije i pomogne celoj zemlji da se razvija“, kazao je Lošonc.
On je ocenio da je groteskno da je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma postao neka vrsta spasioca Srbije i dodao da je očigledno „da nam se vraća Miloševićev duh iz mrtvila“.

(Beta)