Skip to main content

Pančić: I dalje se ne dopušta mogućnost da smo ona strana koja čini zlo

Info 24. nov 2022.
2 min čitanja

"Svi u državama bivše Jugoslavije vrlo dobro znaju šta se događalo u ratu, ali odbijaju da priznaju svoju krivicu"

Oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji jeste završen ali ljudi sa tih prostora i danas trpe njegove razorne posledice, zaključak je tribine u Dorćol Platzu, na kojoj su učestvovali novinar Teofil Pančić, pisac Muharem Bazdulj i istoričar Dragan Markovina. Tribinu je organizovala nemačka nevladina organizacija ForumZFD.

Teofil Pančić, kolumnista Danasa, tvrdi da se nekome rat završio, a da će nekome zauvek trajati.

– Za mene se rat u bivšoj Jugoslaviji završio tek 2001. godine kada sam se prvi put posle rata vratio u Zagreb. To je grad u kojem sam proveo 15 formativnih godina života, rekao je Pančić.

Prema njegovim rečima, odnos vlasti u Srbiji prema suočavanju s prošlosti najbolje se ogleda u javnom diskursu prema ratu u Ukrajini, koji odlikuje „ravnodušnost do nivoa cinizma“

– To što smo tada gledali i slušali na neki način radimo ponovo sada, kada mi iz neke lagodnije pozicije posmatramo neki drugi rat. Postoji neka nevoljnost da se uopšte dopusti mogućnost da smo mi, koji smo uvek žrtve, ona strana koja čini zlo. Ne tvrdim da ona sama čini zlo, ali je ta koja to kolo vodi, naglasio je Pančić.

Prema mišljenju Dragana Markovine, istoričara, svi u državama bivše Jugoslavije vrlo dobro znaju šta se događalo u ratu, ali odbijaju da priznaju svoju krivicu.

– Koncept suočavanja sa prološću je propao zato što su se ovde svi suočili sa činjenicama, ali mnogi i dalje podržavaju zločine. Bitne stvari koje su se desile 90-ih nisu nešto što je moglo da nam prođe ispod radara. Problem je u tome što svi zanemaruju šta je tome prethodilo. Ogromna većina se ponašala kao da je tada na Balkanu vladao mir, a odjednom je neočekivano sve otišlo naopako, zaključio je Markovina.

Inače, povodom obeležavanja tridesete godišnjice početka ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, Forum ZFD je organizovao i panel diskusiju o zbirki priča „Trenutak kada je meni počeo rat“. Reč je o pričama par poznatijih, ali uglavnom anonimnih autora iz regiona.

Značaj ove zbirke, kako tvrdi Slaven Rašković, jedan od voditelja projekta, ogleda se u tome što poziva na dijalog i razumevanje. Dodaje da mu je bilo jako važno predstaviti individualno sećanje u odnosu na dominantni narativ država, koji je „vrlo monumentalan i isključujuć“.

– Državni narativi su uvek jednostavni, tu nema dubine niti prostora za velike različitosti iskustva, dodao je Rašković.

Dok se nekim autorima priča u pomenutoj zbirci sećanje na početak rata poklapa sa objavljivanjem ratnog stanja i ulaskom protivničkih ili oslobodilačkih armija u gradove, drugima pak, poput Lamiji Begagić, jednoj od autorki, rat je počeo onda kad nisu otišli na koncert „Yutel za mir“.

– Tada, kada sam imala 12 ili 13 godina, taj trenutak nisam videla u punoj širini i kompleksnosti u kojoj ga vidim sada, rekla je Begagić.

(Danas)