Skip to main content

Pale akcije Rio Tinta nakon što je Srbija povukla dozvole o istraživanju litijuma

Vesti 21. јан 2022.
< 1 min čitanja

Akcije kompanije „Rio Tinto“ beleže danas pad nakon što je Srbija povukla dozvole za istraživanje litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu, što je ugrozilo ambiciju ove rudarske kompanije da postane najveći evropski snabdevač metala koji se koristi u električnim vozilima.

Odluka Srbije dolazi u trenutku kada se približavaju opšti izbori u aprilu i kako su se odnosi Beograda i Kanbere pogoršali nakon deportacije teniske zvezde Novaka Đokovića iz Australije zbog pravila ulaska u zemlju u vezi sa kovidom-19.

To je takođe veliki udarac za „Rio Tinto“, koji se nadao da će projekat pomoći da postane jedan od 10 najvećih svetskih proizvođača litijuma, ključnog sastojka baterija.

Ovaj rudnik je jedini litijumski projekat ove kompanije, koja je pre samo mesec dana objavila dogovor o kupovini druge litijumske lokacije za 825 miliona dolara, dok želi da izgradi svoj posao sa materijalima za baterije.

Akcije kompanije u Australiji su pale za 4,1 odsto nakon pada od čak 5,1 odsto na australijskoj berzi, što je najgori pad u toku dana od avgusta 2021. godine. Referentni indeks je završio u padu od 2,3 odsto.

U Londonu, akcije „Rio Tinta“ su danas pale za više od tri odsto, što je neznatno manje u odnosu na druge berze.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je odluka donesena nakon zahteva različitih zelenih grupa da se obustavi litijumski projekat „Jadar“ vredan 2,4 milijarde dolara koji je planirao da počne proizvodnju 2027. godine.

Hiljade ljudi blokirale su puteve prošle godine u znak protesta protiv podrške vlade projektu, zahtijevajući da „Rio Tinto“ napusti zemlju i primoravajući lokalnu opštinu da odustane od plana za dodelu zemljišta za objekat.

(Srna/Rojters, Foto: N1)