Skip to main content

Pal: Neprihvatljivo opraštanje greha SPS-u

Autonomija 04. јул 2008.
2 min čitanja

Pál SándorPredsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Šandor Pal izjavio je da za tu stranku nije sporno potpisivanje sporazuma s listom „Za evropsku Srbiju“, ali da je neprihvatljivo to što se SPS-u na taj način indirektno opraštaju svi gresi iz devedesetih godina.
Pal je u intervjuu novosadskom „Dnevniku“ rekao da je stav DZVM da „cela ta konstrukcija nije dobra“ i da se radi o davanju legitimiteta „neprirodnom savezu dojučerašnjih ljutih protivnika“.
On je demantovao da je upravo DZVM svojevremeno „povukla nogu“ ulaskom u koaliciju s radikalima u Bečeju, navodeći da „to nije bila nikakva formalna koalicija, čak ni tehnička“, kao i da su radikali tada predstavljali većinu srpskog stanovništva u toj opštini.
„Socijalisti ni izbliza ne predstavljaju većinu stanovništva u Srbiji, nego prosto trguju. Razumem da se bez njih ne može napraviti koalicija, ali to ne znači da i mi moramo da im padnemo na grudi i da im još onda u tom strasnom zagrljaju pride i laskamo kako su svi lepi i pametni“, rekao je on.
On je naveo da unutar Mađarske koalicije ne postoje nikakva pravila postizborne saradnje, navodeći da su Savez vojvođanskih Mađara, stranka lidera Mađarske koalicije Ištvana Pastora, i DZVM u novom sazivu bečejskog parlamenta glasali različito.
Pal je rekao da se Pastor opredelio za to „da mu je miliji tajkunski kapital koji stoji iza PIK ‘Bečej’ od sloge u Mađarskoj koaliciji“,  dodajući da to „ne treba da čudi jer Pastor, iako je pokrajinski sekretar za privatizaciju, sedi u Upravnom odboru iste te firme“.
„Moram priznati da kada s njim razgovaramo, ne znam da li je naspram nas član UO PIK-a ‘Bečej’ ili lider SVM-a, koji ima osam odbornika u opštinskoj skupštini“, rekao je Pal.
On je dodao da politika Mađarske koalicije mora počivati na zajednički utvrđenim principima, a ne da polazi od modela ličnog „ušemljivanja“, ali je ocenio da se „nažalost upravo to dešava, jer smo ovih dana svedoci najgrđe tajkunizacije politike na svim nivoima“.

(Beta)