Skip to main content

Pal: Kasa je bio korektniji

Autonomija 24. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandor Pal izjavio je u intervjuu za portal Vajdaság Ma“ da dosadašnja iskustva njegove stranke sa Mađarskom koalicijom „nisu baš najbolja“, argumentujući to tvrdnjom da su u izbornoj kampanji tokom proteklih izbora primetili „najprimitivnije istiskivanje“, a da je nakon izbora od strane Saveza vojvođanskih Mađara bilo više takvih političkih poteza „koje ne može da objasni“.
„Ne samo da sam razočaran, nego mi u DZVM smatramo da više nikada neće biti koalicione prinude. Mi se ne žalimo i ne kukamo, ali su nam iskustva sa SVM veoma loša. Svesno smo ušli u ovaj projekat, verujući da je tu novi čovek i da će tako do izražaja doći nova politika na čelu SVM-a. Posle se ispostavilo da je stari čovek bio izračunljiviji i korektniji, nego što je to sadašnji predsednik. Ja sam Ištvanu Pastoru rekao u jednom razgovoru u četiri oka da se nije držao nijednog od svojih obećanja. Jožef Kasa bio je tvrd partner u pregovorima, ali ako smo se teškom mukom u nečemu složili, toga se ipak držao. Ovo je veliko razočarenje. Nisu sposobni za obnovu, socijalizovali su se u Kasinoj eri“ – rekao je pored ostalog Pal.
Povodom izrečenih kritika na račun pre svega SVM-a, a delom i na račun Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, predsednik DZVM-a rekao je da to nisu optužbe, samo „ređanje činjenica“ i da je sve to kazao i čelniku SVM-a Ištvanu Pastoru, u prisustvu lidera DSVM-a Andraša Agoštona.
„Mi smo sačekali da se konstituišu lokalne samouprave i nismo hteli da kvarimo imidž koalicije, ali stigli smo dotle da treba reći šta se dogodilo i iz toga treba izvesti pouke. Druge dve stranke nisu za to spremne. Žao nam je – izjavio je Šandor Pal.

(www.vajdasgma.info)