Skip to main content

Ozvaničena gradnja ‘Novog Sada na vodi’

Lokalne samouprave 28. dec 2021.
2 min čitanja

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, kolokvijalno nazvana „Novi Sad na vodi“, planirana je na prostoru starog brodogradilišta na levoj obali Dunava u Novom Sadu, navodi se u Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine objavljenog 28. decembra.

U spomenutom nacrtu je, između ostalog, navedeno da „bivše brodogradilište koje se nalazi na veoma atraktivnoj i vrednoj lokaciji već duži niz godina nije u funkciji, te se nameće potreba preispitivanja namene tog zemljišta“.

Kako se dalje navodi, na tom mestu biće izgrađeni „kompleksi sa stambenim i poslovnim sadržajima, okruženi javnim prostorima, u okviru kojih će se nalaziti šetališta, ozelenjene površine i biciklističke staze, i koja će biti pristupačna svim građanima“.

Staro brodogradilište je kupila novosadska kompanija „Uni-Galens doo“.

Generalni urbanistički plan predstavlja strateški plan kojim se utvrđuje, između ostalog, namena prostora grada, granice građevinskog područja, gradnja infrastrukture, a planovi gradnje se dalje razrađuju drugim dokumentima, kao što je plan generalne regulacije.

Nacrt ovog plana objavljen je na sajtu Javnog preduzeća „Urbanizam“ iz Novog Sada i biće na javnom uvidu do 5. februara, što znači da u tom periodu građani i zainteresovana javnost mogu dati primedbe na plan.

U saopštenju gradske vlasti Novog Sada od 27. decembra ne spominje se izgradnja spomenutog kompleksa, već, između ostalog, da je predloženim nacrtom predviđeno povećanje zelenih površina i unapređenje javnog saobraćaja.

Direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ iz Novog Sada Dušan Miladinović je na prezentaciji nacrta 27. decembra rekao da je prethodnim dokumentima na području brodogradilišta planiran hotelsko turistički sadržaj, a da sada to prerasta u kompleks koji će biti dostupan javnosti.

Gradnji stambeno-poslovnog kompleksa ranije se suprotstavljalo više nevladinih organizacija u Novom Sadu i opozicionih partija.

Ovaj projekat je u delu novosadske javnosti kolokvijalno nazvan „Novi Sad na vodi“, čime se aludira na stambeno-poslovni kompleks na priobalju reke Save, koji od 2015. godine u beogradskoj četvrti Savamala gradi kompanija „Eagle Hills“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Više opozicionih političkih partija organizovalo je u oktobru 2020. akciju prikupljanja potpisa „Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!“ tvrdeći da će „Novi Sad na vodi“ uticati i na životnu sredinu.

Iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koja vodi grad, na ranije negodovanje aktivista i stranaka poručili su da je reč o projektu koji će Novi Sad svrstati među gradove sa najmodernije uređenim priobaljem.

(Radio Slobodna Evropa)