Skip to main content

‘Otvoreni Balkan je realizacija ideje Velike Srbije’

Info 26. nov 2022.
3 min čitanja

"Zbog toga smo u Bosni krvavo ratovali devedesetih"

Da postoji osovina Sarajevo – Podgorica – Priština, ne bi smo bili u situaciji da nam Beograd diktira i nameće projekte, a potvrda za to je izjava Aleksandra Vulina da je Otvoreni Balkan objedinjavanje svih Srba i stvaranje jedinstvenog političkog teritorija. Ja bih dodala i da je to stvaranje jedinstvenog ekonomskog teritorija u kome bi Beograd kontrolirao energetske resure, kazala je novinarka Dženana Karup Druško u emisiji “Hej, Sloveni” Gradske RTV.

Smatra da je problem u tome što se treba ući u projekat sa Srbijom koja negira, od devedesetih godina, svoje učešće u ratu.

“Srbija negira sve presude izrečene u Haškom tribunalu koje su to potvrđivale, negira i da je učestvovala direktno u međunarodnom konfliktu, odnosno kolokvijalno rečeno da je učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te negira presudu Međunarodnog suda pravde, kojom se Srbija kao država optužuje da nije spriječila genocid koji je počinjen u BiH”, objašnjava Karup Druško.

Dodaje da opasnost koja se pojavljuje za osovinu Sarajevo – Podgorica – Priština je dodatno opterećena događajima kojima smo svjedočili prethodnih godina, a koji se mogu povezati sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori, dešavanjima u Bosni i Hercegovni kroz politiku Milorada Dodika, do zadnjih dešavanja na Kosovu, gdje na neki način Kosovo postaje ucijenjeno.

“Otvoreni Balkan jeste realizacija Srpskog sveta i ideja Velike Srbije, zbog kojih smo mi u Bosni krvavo ratovali devedesetih, i s druge strane, realizacija snova o Velikoj Albaniji”, ističe novinarka.

Naglašava da smo sada žrtve svega onog što se nije realizovalo u BiH devedesetih.

“Srbija preko svojih eksponenata u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, podržanih od Rusije i njene spoljne politike koja ima vrlo jasne ciljeve na Balkanu, ne ostavlja dilemu da je to nastavak politike devedesetih godina i onoga što nije uspjelo Slobodanu Miloševiću ni sa tenkovima”, kazala je Karup Druško.

Jovićević: Trgovina ne može da pokrije suštinske probleme na Balkanu

Ozbiljne analize postoje da Otvoreni Balkan nanosi više štete Balkanu nego koristi, i da odgovara isključivo određenim tenedencijama, prije svega Srbije, a onda Albanije, odnosno politici Edija Rame, koji je u dobrim odnosima sa Aleksandrom Vučićem, ocijenila je novinarka, Biljana Jovićević.

Smatra da je neposredni razlog za ostavku Jovane Marović u Vladi Crne Gore urađena analiza koja je pokazala da cijela ideja pogoduje isključivo i samo Srbiji i Albaniji, a u ekonomskom smislu čak ne odgovara ni Albaniji.

Podsjeća da su, osim ove, urađene brojne analize o Otvorenom Balkanu, poput one od strane Edvard Džozefa, i analize Rokfeler fondacije, koje su negativne.

“Džozef je naveo na dobre paralele, upravo vezane za slobodan protok robe, ljudi i kapitala. Naveo je primjer trgovinsku razmjenu između Rusije i Ukrajine, prije nego što je konflikt počeo, i između Kine i Tajvana, gdje vidimo da se zvecka oružjem”, kazala je Jovićević.

Trgovina, smatra, ne može da pokrije ono što su suštinski problemi, a to su, kako kaže, u ovom slučaju vrlo jasne i otvorene težnje Srbije prema Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori.

Ističe da slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala, manje više, imamo na Balkanu, i da Berlinski proces to već podrazumijeva.

“Jedini zagovornik Otvorenog Balkana su SAD, oličene u specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan, Gabrijelu Eskobaru. Što se tiče Evrope, ta pozicija se mijenja, konačno su shvatili da to nije najbolje rješenje i eksplicitno su tražili vraćanje na Berlinski proces”, zaključila je Jovićević.

Biserko: Otvoreni Balkan je lansirao Vučić kako bi prikrio nenamjeravanje Srbije da uđe u EU

Beograd forsira Otvoreni Balkan zato što zapravo nije zainteresovan za članstvo u EU, iako se to oficijelno stalno ističe, jer, ukoliko bi se to desilo, morao bi da odustane od ideje o Srpskom svetu, u koju je, svih ovih godina, sistematski i sa velikom energijom integrisao Republiku Srpsku i Crnu Goru, i situacija koja se trenutno dešava u Crnoj Gori je deo tog scenarija, ocijenila je predsjednica beogradskog Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

Otvoreni Balkan je, kako kaže, lansirao Aleksandar Vučić, da bi pokrio to nemanje namjere da se zbilja okrene EU i pokrene reforme koje su neophodne.

“Beograd je pokrenuo nešto što izgleda zavodljivo, ali bez koncepta i pravnih mehanizama, i što ima mnogo više manjkavosti nego pozitivnih strana.To je bilo pokriće za to što zapravo Beograd neće evropske integracije”, kazala je Biserko.

Albanija tome, kako smatra, pristupa sa ucjenjivačke pozicije, i nije jasno što zapravo Edi Rama želi da postigne sa Otvorenim Balkanom.

“Zapadna zajednica nije jedno vrijeme bila dovojno aktivna, nije pratila kretanja ni implementaciju onoga što je dogovoreno ili potpisano, a u međuvremenu je došlo do regresije u svim ovim zemljama, tako da su autokratske vlasti kidnapovale, odnosno monopolisale sve demokratske mehanizme, koje je sada teško vratiti u ruke opozicije ili nekog ko bi mogao da učini demokratske pomake”, istakla je Biserko.

(Gradski. me, foto: Twitter)