Skip to main content

Otvorena izložba o novosadskim Nemcima

Autonomija 26. сеп 2008.
< 1 min čitanja

U Zbirci strane umetnosti Muzeja Novog Sada danas je otvorena izložba „Jedna novosadska priča – Nemci našeg grada“ Agneš Ozer. Autorka je na otvaranju izložbe rekla da novosadska istorija „nije ni srpska, ni mađarska, ni nemačka, već je čine priče svih tih naroda zajedno“. „Teško je graditi mostove, a lako ih je porušiti. A novosadska istorija neodvojiva je od istorije njegovih mostova, i pravih i simboličnih“, rekla je Agneš Ozer.
Prema njenim rečima, iako Nemaca, „iz poznatih istorijskih razloga“, danas u Novom Sadu ima znatno manje nego ranije, njihov doprinos razvoju glavnog grada Vojvodine je veliki. „Zato o njihovoj istoriji, sudbini, životu s nama – treba govoriti“, poručila je Ozerova.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da je malo gradova u svetu u kojima ima toliko različitih crkava. „Mi treba da se ponosimo tako bogatim nasleđem. Mi danas ponovo zidamo mostove u našem gradu, ne samo u fizičkom smislu, već i mostove prema susednim državama i evropskim narodima“, rekao je Pavličić i dodao da će Novi Sad nastaviti da neguje svoju multikulturalnost i multikonfesionalnost.
Direktorka Muzeja Novog Sada Vesna Nedeljković-Angelovska rekla je da izložba ilustruje društveni i privatni život Novosađana nemačkog porekla. Organizovanje izložbe pomogli su pokrajinski sekretarijat za kulturu, gradska uprava za kulturu i kompanija „Karlsberg“ (Carlsberg).

(Beta)