Skip to main content

Otvoren poziv za školu spoljne politike Helsinškog odbora za ljudska prava

Građani 25. mar 2023.
2 min čitanja

Prijavljivanje je otvoreno do 30. marta

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je zainteresovane da se prijave za školu spoljne politike „Normalizacija odnosa sa susedima i mesto Srbije u svetu“, koja će biti održana u Beogradu od 10. do 13. aprila 2023. godine.

Poziv je otvoren za kandidate i kandidatkinje do 35 godina starosti: studente političkih nauka, novinarstva, međunarodnih odnosa ili drugih srodnih društvenih disciplina na svim nivoima studija; mlade profesionalce koji su već započeli svoj angažman u međunarodnim odnosima ili novinarstvu; te aktiviste koji su angažovani na pitanjima spoljne politike i regionalne saradnje.

Predavanja će voditi renomirani eksperti u oblasti međunarodnih i regionalnih odnosa, spoljne politike i EU integracija, među kojima i Jelica Minić, Boško Jakšić, Dragan Đukanović, Boris Varga, Duško Lopandić, i drugi.

„Rasvetliće žarišne tačke spoljne politike Srbije sa ciljem sagledavanja ključnih aktera, mogućih puteva i posledica koje pojedini odabiri mogu da donesu građanima. Zajedno sa učesnicima, predavači će tragati za odgovorima na pitanje zašto Srbija nema jasno definisanu spoljnu politiku i šta je potrebno uraditi kako bi završila svoju transformaciju u moderno i demokratsko društvo“, naveli su organizatori.

Dodali su i da će učesnicima škole na raspolaganju biti i dodatno usavršavanje, poput izrade radova na odabranu temu, učešća u aktivnostima Helsinškog odbora, i prakse u medijima.

Prijavljivanje za učešće na školi moguće je preko linka na sajtu Helsinškog obora za ljudska prava u Srbiji i otvoreno je do 30.03.2023. godine u 23.59h.

Iz Helsinškog odbora podsećaju da su poslednje decenije 20. veka donele drastične promene u globalnoj areni međunarodnih odnosa i unutar regija, te da je prostor Druge Jugoslavije geografski i politički preoblikovan ratovima devedesetih, čije nasleđe značajno utiče na bilateralne odnose i evroatlantske integracije novostvorenih država, kao i da je normalizacija odnosa sa susedima postala dominantno očekivanje međunarodne zajednice, a Srbiji i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji.

Upozoravaju i da najnovija prestrojavanja u međunarodnim odnosima, uzrokovana ratom u Ukrajini, pred Srbiju i njene susede stavljaju jasnija očekivanja i konkretne predloge za finalizaciju postkonflikte stabilizacije.

„U tom procesu su, međutim, aktivni i faktori koji teže održavanju konfliktnog potencijala i držanje regije u stanju permanentne zaostalosti“, upozoravaju iz te organizacije.

(Autonomija)