Skip to main content

Otvoren poziv za prijave na “Drinsku letnju školu” 2022.

Građani 04. јул 2022.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) u saradnji sa Forumom ZFD Srbija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine pozvala je mlade srednjoškolce/ke, studente/kinje, novinare/ke, aktiviste/kinje, umetnike/ce od 18 do 30 godina iz Srbije da se prijave na obrazovni program “Drinska letnja škola”.

“Drinska letnja škola” predstavlja četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz niz interaktivnih predavanja, projekcije filmova, radionica i poseta učesnice/ke upozna sa činjenicama koje si tiču ratne prošlosti sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine.

Kroz program “Drinske letnje škole” učesnici/ce će imati priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, tranzicionoj pravdi, pravnim kvalifikacijama zločina i poricanju, ulozi medija tokom ratnih dešavanja i mirovnim praksama. Poslednjeg dana škole, učesnici će imati priliku i da posete Memorijalni centar “Potočari-Srebrenica” u Bosni i Hercegovini.

Ideja ovog programa je da učesnici/ce steknu znanje o odnosu države i društva prema žrtvama, utvrđenim činjenicama i izgradnji mira u regionu Zapadnog Balkana.

“Drinska letnja škola” biće održana od 31. jula do 3. avgusta 2022. godine u Beogradu i Bajinoj Bašti.  Program počinje uvodnim javnim predavanjem 31. jula u Beogradu, odakle se organizovanom prevozom putuje u Bajinu Baštu gde će održati sva ostala predavanja.

„Ako nisi siguran/na da imaš sve informacije o ratu u Bosni i Hercegovini, želiš da saznaš više ali nemaš sa kim da razgovaraš o tome? Onda je ovo program za tebe! Na obali reke Drine, koja se često navodi kao simbol podela, razgovaraćemo o činjenicama, pravu, pravdi, politici i miru“, navodi se u pozivu.

Rok za prijave je 22. jul do 15 sati.

(Autonomija)