Skip to main content

Otvoren 24. Novosadski džez festival

Kultura 16. nov 2022.
< 1 min čitanja

U Srpskom narodnom pozorištu večeras je otvoren 24. Novosadski džez festival nastupom Big benda Radiotelevizije Srbije i Stjepka Guta.

Tokom četiri večeri, od 16. do 19. novembra, predstaviće se devet džez sastava iz različitih delova sveta.

Večerašnji drugi koncert izveo je jedanaestočlani bend „Nikolov-Ivanović andektetˮ, evropski kombo.

Drugo festivalsko veče, 17. novembra, otvoriće Norvežanin Nils Peter Molvaer, predstavnik savremenog džeza, a zatvoriće ga koncert Jovana Maljokovića i gudački orkestar Roberta Lakatoša.

Trećeg dana, prvi će nastupiti kvartet Jožefa Feča iz Češke, potom Aleksandar Uzelac Trio, a veče zatvara Vladimir Samardžić Trio.

Poslednjeg dana, 19. novembra, prvi koncert predstavlja novinu u vidu sastava JazzXchange feat. Bojan Z koji čine po dva predstavnika iz tri grada prestonice evropske kulture iz Litvanije, Luksemburga i Srbije, odnosno Novog Sada.

Nakon svake koncertne večeri održavaće se džem sešn za koji će biti zadužen House band.

Festival organizuje Kulturni centar Novog Sada.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić rekao je da je Novosadski džez festival “prerastao u instituciju i brend grada”, te su gradske vlasti u skladu s tim “imale sluha” i povećali izdvajanja “za ovu prelepu manifestaciju”.

“Ponosni smo na svakog učesnika i na organizatore koji tokom cele godine rade marljivo kako bi u punom sjaju bilo započeto još jedno poglavlje festivala i priređen još jedan spektakl za sve ljubitelje džeza”, kazao je Rožić.

(Autonomija)