Skip to main content

Otkazana Parada ponosa u Tbilisiju zbog nasilja, napadnuti i novinari

Planeta 05. jul 2021.
< 1 min čitanja

Demonstranti koji su protestovali u glavnom gradu Gruzije u ponedeljka, 5. jula, protiv održavanja Parade ponosa pripadnika LGBT zajednice, napali su i povredili i novinare koji su izveštavali, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Organizatori su otkazali „Marš za dostojanstvo“ koji je trebalo da bude održan u ponedeljak uveče u Tbilisiju, jer, kako su naveli, vlasti nisu garantovale bezbednost učesnika.

Protivnici marša blokirali su glavni bulevar u Tbilisiju, novinare koji su pratili protest osudili kao „propagandiste“ LGBT i gađali ih flašama.

Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je nanela telesne povrede dopisniku jednog stranog medija.

AP podseća da je u Gruziji jak animozitet prema seksualnim manjinama.

LGBT grupa koja je pokušala da organizuje marš saopštila je da protivnike parade podržavaju Vlada i Gruzijska pravoslavna crkva.

Predsednica Salome Zurabišvili osudila je nasilje, dok je premijer Irakli Garibašvili izneo tvrdnju da su marš organizirale snage „radikalne opozicije“ predvođene bivšim predsednikom Mihailom Sakašvilijem koji je u egzilu.

Osuđujući nasilje, diplomatske misije SAD-a i Evropske unije u Gruziji, kao i ambasade 16 drugih zemalja, izdale su zajedničko saopštenje pozivajući gruzijsku vladu da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje.

„Osuđujemo današnje nasilne napade na građanske aktiviste, članove zajednice i novinare, kao i neuspeh vladinih čelnika i verskih dužnosnika da osude ovo nasilje“, naveli su u zajedničkoj izjavi, koju je preneo Radio Slobodna Evropa.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)