Skip to main content

Osuđeni hrvatski ratni zločinac Branimir Glavaš pobegao u BiH

Jugoslavija 15. nov 2023.
2 min čitanja

"Na prvom suđenju 2009. Glavaš i njegovi kooptuženici osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je presudu koja je u međuvremenu postala pravosnažna 2015. ukinuo Ustavni sud"

„Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi nikada se ne zna“, napisao je hrvatski osuđeni ratni zlošinac Branimir Glavaš na svom Fejsbuk profilu i „čekirao“ mesto Drinovci u Bosni i Hercegovini (BiH).

To znači da je iz Hrvatske otišao u BiH nakon što ga je sud nedavno ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tokom Domovinskog rata.

On je već odslužio većinu ranije dosuđene sedmogodišnje kazne. Naime, odslužio je pet godina i tri meseca, ali i pored toga je „pobegao“ u BiH.

Podsetimo, za isti zločin, Gordana Getoš Magdić osuđena je na četiri godine, Dino Kontić i Zdravko Dragić na tri godine.

Glavaš je za 24 sata rekao da je u BiH otišao, a ne pobegao.

“Imam dva pasoša. Ne želim više da živim u Hrvatskoj. Ja sam stvorio ovu državu, ali je nisam ovako zamišljao kada sam stavio glavu na panj. Nemaju ni jedan jedini dokaz. Ovo je politička postavka. Nemam nameru da služim ni jedan dan u zatvoru”, rekao je Branimir Glavaš za 24 sata.

Nakon što mu je je izrečena presuda Glavaš je sucu rekao: ‘Sram Vas bilo, nabijem na k**ac Vas i Vaš sud’ te je izašao iz sudnice.

Glavaš je i nakon prve presude 2009. otišao u BiH.

Podsetimo, na prvom suđenju 2009. Glavaš i njegovi kooptuženici osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je presudu koja je u međuvremenu postala pravosnažna 2015. ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Ponovljeno suđenje započelo je 2017, a još je jednom iz početka krenulo u oktobru 2021. Vrhovni sud je početkom januaru 2020. ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba, prenosi N1.

(Danas, foto: printscreen N1)