Skip to main content

Osude Šešeljeve uvrede Vuksanović Stanković, poziv vlastima Crne Gore da upute protestnu notu Srbiji

Jugoslavija 13. nov 2023.
2 min čitanja

"Zbog uvreda koje je na račun Vuksanović Stanković, Crnogorki i Cetinjanki, Šešelj saopštio u programu TV Hepi januara 2022, Agencija za elektronske medije (AEM) je privremeno zabranila emitovamje programa te televizije u Crnoj Gori"

U Crnoj Gori su brojne osude na najnoviju publikaciju haškog osuđenika i predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja čiji naslov i sadržaj sadrži „primitivne, mrziteljske“ uvrede na račun bivše crnogorske poslanice Draginje Vuksanović Stanković.

Osude su stigle sa državnih adresa, iz opozicionih partija, nevladinog sektora, a pokrenuta je onlajn peticija kojom se od ministra spoljnih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića traži da uputi protestnu notu Srbiji zbog objavljenje knjige Vojislava Šešelja sa uvredljivim, mizoginim naslovom.

Knjigu je ove godine izdala Šešeljeva izdavačka kuća „Velika Srbija“, a zavedena je u Narodnoj biblioteci Srbije, sa tiražom od hiljadu primeraka i predmetnom odrednicom – „Srbi – Progoni – Crna Gora – 21. v“ Šešelj, prenela je Pobjeda.

Novoizabrana ministarka kulture Tamara Vujović ocenila je da je reč o seksitičkim i mizoginim uvredama i porčuila da je crnogorsko društvo spremmo da prepozna i „isključi iz svog područja uticaja narativ koji vređa žene i da jednistveno odgovri na svaki oblik govora mržnje“.

Potpredsednica crnogorske skupštine Zdenka Popović ocenila je da „sramni napadi na žene i izražen mizoginizam samo dodatno potvrđuju da je Vojislav Šešelj marginalac koji ne zaslužuje ni da mu se ime pomene“.

Ona je kazala da „njegovo ponašanje prema ženskom polu ne samo da izaziva gađenje, „već i ukazuje na nedostatak poštovanja i vaspitanja, što je sramno za svaku osobu, a kamoli za javnog funkcionera“.

„Ovaj iskrivljeni sistem vrednosti koji on predstavlja samo naglašava hitnost potrebe za promnenom društvenih normi“, ocenila je Popović.

Ministar prostornog planiranja Janko Odović ukazao je da crnogorsko društvo ne sme ostati nemo na ovakve napade, te da „ne sme dozvoliti da retrogradni pojedinci na ovaj način blate bilo koga i truju naš javni prostor“, poručio je Odović.

Uvrede Šešelja na račun Vuksanović Stanković osudille su i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, prosvete i nauke Anđela Jakšić Stojanović, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac.

Oštrim osudama oglasila se i opozicija.

Poslanica opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Zoja Bojanić Lalolović ukazala je da je u “ u istorijskom trajanju Crne Gore bilo teških i velikih izazova, ali da literatura nije zabeležila niti je narodna reč prenela ovakvo ponižavanje dostojanstva svih nas“.

„Vaspitavani u duhu poštovanja tradicionalnih vrednosti, čiji je najvažniji čuvar žena, teško da ovo smemo odćutati. Izbrisali bismo tako sve ono što je žena, majka i sestra u našoj kulturi“, kazala je Zoja Bojanić-Lalović.

Zbog uvreda koje je na račun Vuksanović Stanković, Crnogorki i Cetinjanki, Šešelj saopštio u programu TV Hepi januara 2022, Agencija za elektronske medije (AEM) je privremeno zabranila emitovamje programa te televizije u Crnoj Gori.

(Beta, karikatura: STUPS)