Skip to main content

Osude iz Sarajeva i Banjaluke zbog pretnje smrću Šmitu na mitingu pred Dodikom

Jugoslavija 20. apr 2022.
2 min čitanja

Bošnjački zvaničnici su večeras osudili pretnje smrću Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.

Regionalna televizija N1 objavila je snimak na kojem se vidi i čuje da je grupa harmonikaša na današnjem mitingu u Banjaluci pevala: “O moj Šmite, ne kači se s nama, ubiće te lole među nama”.

Harmonikaši su stajali ispred srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović koji su sa smehom pratili tu pesmu.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je pretnje smrću Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, ocenivši da su one još skandaloznije, jer su upućene u neposrednom prisustvu člana Predsedništva BiH.

“Najsnažnije osuđujem pretnje smrću koje su na današnjem političkom skupu SNSD-a izrečene Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini”, naveo je Džaferović.

On je pozvao policijske agencije da privedu i procesuiraju osobe koje su izrekla pretnje smrću Visokom predstavniku.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković takođe je osudila pretnje smrću Šmitu: “Šokantne poruke s demonstracija u Banjaluci. Apsolutno su neprihvatljive pretnje Visokom predstavniku” – napisala je ona na Fejsbuku i dodala da je “krajnje vreme da se zaustavi opasna radikalizacija BiH i regiona po matrici iz Ukrajine”.

U Banjaluci je danas održan skup nazvan “Sloboda” koji je formalno organizovala Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) povodom odluke Visokog predstavnika da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS. Skupu su prisustvali najviši funkcioneri SNSD-a i vladajuće koalicije.

Dodik plaćao harmonikaša koji je svirao pesmu u kojoj se preti ubistvom Šmita

Lider SNSD i srpski član Predsedništva BiH plaćao je harmonikaša koji je svirao pesmu u kojoj se preti ubistvom Visokog predstavnika Kristijana Šmita, prenosi istraga.ba.

Kako dodaje portal, tekst pesme glasi: “E moj Šmite, ne kači se s nama ubićete lole vrljikama. Iz Milića je krenula svita da obori Kristijana Šmita”.

Dok su okupljeni pevali Dodik se zadovoljno smeškao u društvu predsednice BiH entiteta RS Željke Cvijanović.

(Beta/021/Danas, Foto: N1)