Skip to main content

Osuda novog grafita mržnje u Kisaču

Vojvodina 05. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Poruka je produkt stanja u društvu odnosno tenzija koje generiše vlast SNS-a, čije je pogonsko gorivo nacionalizam"

Novosadsaki odbor Demokratske stranke (DS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudile su danas u odvojenim saopštenjima ponovno ispisivanje grafita „Ubij Slovaka“ u Kisaču.

LSV je pozvala nadležne organe da pod hitno otkriju lica koja već danima ispisuju grafite mržnje upućene građanima slovačke nacionalnosti u Kisaču.

„Duh tolerancije i zajedničkog života, koji vekovima krasi Vojvodinu, ne sme biti ugrožen“ navode iz LSV.

Zatražili su i strogo sankcionisanje vinovnika kojim bi se pokazalo da „država i društvo ne podržavaju mržnju, netoleranciju i nasilje„.

A kako se navodi u saopštenju DS-a, ta poruka je „produkt stanja u društvu odnosno tenzija koje generiše vlast SNS-a“, čije je „pogonsko gorivo nacionalizam“.

„Stoga, i ne treba da čudi grafit ovakve sadržine kao svojevrsni ukupan rezultat vladavine SNS-a u Novom Sadu i Vojvodini, ako se setimo da je vrh sadašnje vladajuće partije, koji su bili nekadašnje vedete Srpske radikalne stranke, delio sendviče 90-ih vojvođanskim Slovacima i Mađarima kako ne bi gladovali na povratku u svoje matične zemlje„, upozoravaju iz DS.

Podsetimo, prvi grafit iste sadržine, uz potpis „Princip“, pojavio se u petak 3. marta.

Tada su reagovale Matica slovačka u Srbiji, kao i Nacionalni savet slovačkje nacionalne manjine, dok je portal „Storyteller“ preneo da je protiv nepoznatih počinilaca podneta krivična prijava za krivično delo podsticanje na nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netoleranciju.

Kao što se moglo videti po fotografijama na društvenim mrežama, grafit je istog dana prepravljen od strane nepoznate osobe u „U principu, ljubi Slovaka“.

(Autonomija)