Skip to main content

Ostavka guvernera Njujorka zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Planeta 10. avg 2021.
2 min čitanja

Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) podneo je ostavku u utorak nakon izveštaja njujorškog državnog tužioca u kojem je utvrđeno da je seksualno uznemiravao 11 žena, što je dramatičan pad za nekada moćnu ličnost čija je politička karijera trajala četiri decenije, javlja Rojters.

Kuomo, kome je ovo treći mandat na mestu guvernera, podneo je ostavku u trenutku kada jačaju zahtevi u Parlamentu Njujorka za njegovim opozivom.

Državna tužiteljica Letiša Džejms (Letitia James) rekla je početkom avgusta da je guverner prekršio državne i savezne zakone.

Kuomo je porekao da je ikoga neprikladno dodirivao.

Petomesečna istraga pokazala je da je Kuomo seksualno uznemiravao 11 žena, kršeći savezne i državne zakone, stvarajući “klimu straha” u svojoj kancelariji, izjavila je državna tužiteljka Letiša Džejms.

On je ljubio i dodirivao žene protiv njihove volje, upućivao im lascivne komentare na račun izgleda, iznosio insinuacije o njihovom seksualnom životu, i stvorio radno okruženje “puno straha i zastrašivanja”, navodi se u izveštaju.

Džejms je istakla da je kancelarija demokratskog guvernera postala “toksično radno mesto” koje je omogućilo “uznemiravanje”.

Guverner je poricao da je uradio bilo šta pogrešno.

Niz optužbi koje su dovele do ostavke, počele su sa novinskim izveštajima prošlog decembra i nastavile su se mesecima.

Kuomo je za pojedine navode rekao da su potpuno izmišljeni i negirao da je bilo koga neprikladno dodirivao, ali je priznao da je nekim njegovim pomoćnicima bilo neprijatno zbog komentara za koje je rekao da je samo hteo da ih oraspoloži i izvinio se zbog svog ponašanja.

Za neke susrete je rekao da je reč o nesporazumu koji se može pripisati “generacijskim ili kulturnim” razlikama, pozivajući se na svoje odrastanje u nežnoj italijansko-američkoj porodici.

Kuomo je prošle godine uživao veliku popularnost na nacionalnom nivou zbog detaljnih brifinga i liderstva koje je pokazao u najtežim danima pandemije.

Ostavka Kuoma, koji je biran za guvernera tri puta, stupiće na snagu za dve nedelje. On je podnošenjem ostavke izbegao mogućnost da bude smenjen, jer je istraga u opozivu koju je vodila državna skupština samo počinjala da se intenzivira.

Zamenica guvernera Keti Hokul (Kathy Hochul), 62-godišnja članica Demokratske stranke i bivša članica Kongresa, postaće 57. guverner države Njujork i prva žena na toj funkciji.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)