Skip to main content

Osnovana Evropska novinska agencija – ENR

Planeta 06. sep 2022.
< 1 min čitanja

Potpredsednici Evropske komisije Margaritis Šinas i Vera Jurova danas su u Briselu zvanično otvorili zajedničku Evropsku novinsku agenciju (ENR).

Agencija je pokrenuta s ciljem podsticanja saradnje i razmene iskustava između dopisnika agencija koje učestvuju u projektu, a počela je sa radom 1. jula. Dopisnicima će biti dostupna dva moderno uređena prostora u kojima će moći da rade, prenela je Hina.

U projektu učestvuju agencije iz 11 država članica EU i pet iz zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata: AFP (Francuska), ANSA (Italija, AGERPRES (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), DPA (Nemačka), EFE (Španija), Evropa Press (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Severna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka), PAP (Poljska) i Ukrinform (Ukraijna).

Cilj inicijative je da ojača informativne servise iz raznih zemalja u Evropi i da omogući agencijama da zajedno rade na prekograničnim pričama, kako bi sadržaj servisa nacionalnih novinskih agencija bio dostupniji široj evropskoj publici.

Projekt evropske redakcije (European Newsroom – ENR) trebalo bi da pomogne u verodostojnom izveštavanju o važnim evropskim temama i delovanju evropskih institucija, kao i o njihovoj percepciji u državama članicama i šire.

Projekt finansira Evropska komisija sa 1,76 miliona evra za pokrivanje operativnih troškova do kraja 2023. godine. Potpredsednica Komisije za vrednosti Vera Jurova istakla je važnost tačnog, činjeničnog izveštavanja i istakla da bi upravo ovaj projekt trebalo tome da doprinese.

Projektom koordinira nemačka novinska agencija DPA, a u Upravnom odboru su predstavnici pet agencija koje čine jezgro ENR – DPA, AFP, Ansa, Agerpress i Hina.

ENR će dva puta sedmično objavljivati izbor od nekoliko izabranih vesti koje je svaka agencija prethodno objavila. Svaka agencija pravi izbor na svom jeziku, a od toga se onda napravi selekcija vesti koje se prevode na engleski, francuski i nemački.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)