Skip to main content

Osmani prenela Stoltenbergu nameru Kosova da postane član NATO

Jugoslavija 22. sep 2021.
< 1 min čitanja

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i šefica diplomatije Donika Gervala sastale su se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova da što pre postane punopravni član NATO.

Saopšteno je da je Osmani istakla da je članstvo Kosova u NATO važno zbog osiguranje mira u regionu, ali i za promociju i zaštitu zajedničkih vrednosti.

Ona je naglasila i posvećenost Kosova da otvori novo poglavlje saradnje sa NATO-om, što znači uključivanje Kosova u “Partnerstvo za mir”.

Prema njenim rečima, Kosovske bezbednosne snage su profesionalne snage, pripremljene u skladu sa standardima NATO, koje će omogućiti Kosovu da postane aktivna snaga u okviru regionalne i globalne bezbednosti.

“Ponosni smo što naši vojnici zajedno s vojnicima Oružanih snaga SAD učestvuju u zajedničkoj vojnoj misiji u Kuvajtu. Ova misija, prva takve vrste za Kosovo, dokaz je naše spremnosti da doprinesemo globalnom miru i bezbednosti”, navela je Osmani, prenose kosovski mediji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zahvalio je Kosovu na pružanju privremenog skloništa avganistanskim izbeglicama koje sarađuju sa NATO i pohvalio tu akciju kao primer saradnje i koordinacije sa saveznicima.

(Beta)